Suriye’de İsrail saldırısı: İki ölü

İsrail’in çarşamba günü Suriye’nin güneyindeki mevzilere yönelik düzenlediği saldırıda iki kişinin öldüğü bildirildi.

Şam hükümetine bağlı Sana haber ajansı askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail saldırısında iki kişinin öldüğünü duyurdu. Saldırının yerel saatle 23.40 sıralarında gerçekleştiği belirtildi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (OSDH) göre saldırıda Lübnan Hizbullahı ve İran yanlısı gruplarla bağlantılı Cihad el Bina (Yeniden İnşa için Mücadele) adlı bir vakfın Seyyide Zeynep yakınlarındaki hizmet merkezi hedef alındı.

Önemli bir Şii türbesine ev sahipliği yapan Şam yakınlarındaki bu kasaba, Şam ordusunun yanı sıra Suriye'de güçlü bir varlığı olan Hizbullah başta olmak üzere İran yanlısı milisler tarafından savunuluyor.

2006 yılında Hizbullah ve İsrail arasında yaşanan savaşın ardından Cihad el Bina, Lübnan hükümetinden önce yeniden yapılanmanın sorumluluğunu üstlenmişti. 

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana İsrail, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ordusunu ve onu destekleyen İran yanlısı grupları hedef alan yüzlerce saldırı gerçekleştirdi.

Sana'ya göre 19 Haziran'da İsrail'in aynı bölgede iki ordu mevzisine düzenlediği saldırıda bir Suriyeli subay öldürüldü.

İsrail saldırıları, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde İsrail ile Filistinli Hamas arasında başlayan savaşın başından bu yana arttı.

Ancak İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğunu hedef alan ve bir dizi üst düzey İranlı yetkilinin ölümüne neden olan saldırısından bu yana saldırıların şiddeti azaldı. Tahran 13 Nisan'da İsrail'e karşı kendi topraklarından ilk kez bir saldırıyla misilleme yapmıştı.