Sudan’da geçiş süreci üzerine anlaşma sağlandı

Sudan’da iktidara el koyan generaller ile halk hareketi arasındaki görüşmelerde, geçiş sürecini yönetecek kurum üzerine anlaşma sağlandı.

İktidara el koyduktan sonra halkın sivil yönetim taleplerini reddeden askerler, aralıksız süren protesto eylemleri ardından yeniden masaya oturdu.

Etiyopya ve Afrika Birliği’nin arabuluculuğu ile bir araya gelen taraflar, bu Cuma günü geçiş süreci konusunda bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Buna göre geçiş sürecini, “Egemen Konsey” yönetecek. Bu nokta, daha önceki görüşmelerde temel anlaşmazlık noktasıydı. Konsey

Afrika Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre eylemlere öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı ile Askeri Konsey, geniş konseyini dönüşümlü olarak paylaşma konusunda uzlaştı. Bu sürecin üç yıl veya biraz daha fazla olabileceği bildirildi.

Arabulucu Muhammed el Hasen Lebat, mekanizmaya ilişkin daha fazla detay vermedi. Ancak arabulucular tarafından ortaya konulan geçiş planına göre, geçiş kurumunun başında ilk 18 ay bir asker bulunacak, daha sonra sürecin sonuna kadar bir sivil başkanlığında olacak. Konsey, altı sivil ve beş askerden oluşacak.

Taraflar ayrıca 3 Haziran’daki katliama ilişkin şeffaf, ulusal ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesinde de anlaştılar.

Sudan’da aylarca süren protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçte katlamasına karşı başlamış, kısa bir sürede diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi talebine dönüşmüştü. Protesto eylemleri sonucunda 11 Nisan günü Beşir rejimi düşerken, asker yönetime el koymuş ve Beşir’i tutuklamıştı.

O günden beri, Sudanlılar askeri yönetime karşı da sokakları bırakmadı. Askeri karargâh önünde 6 Nisan’dan itibaren önce Beşir rejimine karşı, sonra da askeri yönetime karşı yürütülen oturma eylemi, 3 Haziran’da kanlı bir şekilde dağıtılmıştı. Katliamda en az 128 kişi hayatını kaybetmişti.