Rusya seçimleri: Putin bu yıl da rakipsiz

Rusya’da Stalin’den sonra en uzun süre görevde kalan lider olan Vladimir Putin’in Mart ayında yapılacak seçimlerde en az yüzde 60 oy alacağı hesaplanıyor.

2000 yılında devlet başkanlığı görevine seçilen Vladimir Putin, seçim yasaları gereği 2008-2012 arasında seçime katılmamış ve dönemin Başbakanı Dimitri Medvedev’le görev değişimi yapmıştı.

BU SEÇİMDE DE RAKİPSİZ

Daha sonra yapılan seçim yasasındaki değişiklikle devlet başkanlarının görev süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştı. 2012 yılında üçüncü kez başkanlık görevine seçilen Putin, Mart seçimlerinde de rakipsiz görünüyor.

Levada Enstitüsü tarafından yayınlanan son bir kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin yüzde 61’i Putin’e oy vereceğini beyan etti. Putin’in diğer adaylardan milliyetçi Vladimir Jirinovski’yle arasındaki fark ise 53 puanı buluyor.

Putin’in göreve geldiği günden bu yanaki her başkanlık ve parlamento seçimlerinde adet olagelen ‘liberal adaylara’ bu yıl Aleksey Navalny de eklenmişti. Ancak Merkezi Seçim Komisyonu tarafından Navalny’nin daha önce aldığı bir hapis cezası nedeniyle aday olamayacağı duyurulmuştu.

STALİN’DEN SONRA EN UZUN SÜRE GÖREVDE OLAN BAŞKAN

Her ne kadar Rusya ekonomisi 2014 yılı sonunda krize girse ve 2015-2016 döneminde ekonomi küçülse de, özellikle Suriye’deki askeri hamlenin puan getirdiği tahmin ediliyor. Rusya’nın Suriye rejimine desteği sayesinde Beşar Esad rejimi elindeki toprakları neredeyse iki katına çıkarmıştı. Bu askeri başarı Ruslar açısından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer batılı ülkelere karşı kazanılmış bir hamle olarak görülüyor.

Putin bu yıl da seçimi kazanması halinde 2024 yılına kadar başkanlık görevini yürütecek. 2000 yılından bu yana görevde olan Putin, Sovyetler Birliği döneminde en uzun süre ülkeyi yöneten ismi Josef Stalin’den sonra en uzun süre görevde kalan lideri konumunda.