Peru halkı diktatör Fujimori’nin affına karşı sokaklarda

Peru’da on binlerce kişinin katlinden sorumlu olan Alberto Fujimori’nin affedilmesine karşı düzenlenen gösteriler artarak devam ediyor.

1990-2000 yılları arasında ülkeyi diktatörce yöneten Alberto Fujimori, işlediği suçlardan ötürü 2007 yılında tutuklanmış ve 25 yıl hapse mahkum edilmişti. 15 yıl daha hapis cezası olan Fujimori, merkez-sağ Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski’nin kararıyla ‘sağlık sorunları’ gerekçe gösterilerek affedildi.

GÖREVDEN ALINMAMAK İÇİN FUJİMORİ’NİN KIZININ PARTİSİYLE PAZARLIK YAPTI

Kuczynski’nin bu kararı, 2016 seçimlerindeki en güçlü rakibi Keiko Fujimori’nin de aralarında olduğu Fujimori ailesiyle yaptığı pazarlıklar sonucu aldığı iddia ediliyor. Zira Kuczynski’nin göreve gelmesi ardından hükümet birçok yolsuzluk skandalıyla karşılaşmış ve kendisine yönelik görevden alma oylamasından Keiko Fujimori’nin başında olduğu Fuerza Popular (FP)’nin destek vermemesi sayesinde kurtulmuştu.

Kararın ardından başta başkent Lima olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenleniyor. Lima’da toplanan binlerce kişi Fujimori döneminde katledilen muhalifler ve sivillerin portrelerini taşıdı.

BİRÇOK SUÇTAN YARGILANMIŞTI

1990 yılında Devlet Başkanı olan Alberto Fujimori’nin 10 yıllık iktidarı esnasında muhaliflere yönelik katliamlar ve tutuklamalar yaşanmıştı. Ülkede kendisine bağlı ölüm mangaları kuran Fujimori, çok sayıda siyasetçi ve gazetecinin de kaçırılmasından sorumlu tutuluyordu.

Alberto Fujimori, 70 bini aşkın kişinin yaşamına mal olan Aydınlık Yol gerillalarıyla savaş esnasında sivil katliamlarının talimatını da verdiği biliniyor. Japonya asıllı olan Fujimori, iktidardan düşmesinin ardından hakkındaki davalardan kurtulabilmek için bu ülkeye sığınmış ve 2007 yılında Peru’ya iade edilmişti. Fujimori, ölüm mangalarına talimat vermek, bazı kaçırma olayları ve rüşvet gibi suçlamalardan 25 yıl hapse mahkum edilmişti.