Parlamentodan Theresa May’e Brexit’te veto hakkı darbesi

Britanya Parlamentosu, Başbakan Theresa May’in tüm çabalarına rağmen AB’den çıkışa dair yapılacak anlaşmaya yönelik veto hakkını kabul etti.

Avam Kamarası’nda yapılan oylamada, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışına dair Brexit müzakerelerinin sonucuna yönelik parlamenterlerin ‘veto hakkı’ şartı kabul edildi.

Oylamada 309 Avam Kamarası üyesi ‘evet’ oyu verirken, 305’i ise ‘hayır’ şeklinde oyladı. Başbakan Theresa May’in başında olduğu Muhafazakar Parti (Tories) üyelerinin bazılarının da ‘evet’ oyu verdiği ortaya çıkarken, bu sonuç May için Brexit konusunda ağır bir yenilgi oldu.

Theresa May’in başında olduğu muhafazakar hükümetin parlamentoda sadece 7 sandalyelik çoğunluğu bulunuyor.

Alınan bu kararla, Britanya hükümetiyle AB arasında süren müzakereler üzerinde parlamentonun etkisi artmış oldu. Karar sonrasında müzakerelerin parlamentonun veto hakkı gözetilerek kabul edilmesi gibi bir zor bir süreç başlayacak.

AB’Yİ DE BELİRSİZLİĞE İTECEK

Ancak Avam Kamarası’nda kabul edilen kararla birlikte Britanya ile Brexit müzakerelerini sürdüren Avrupa Birliği (AB) için de zorlu bir dönem başlamış olacak. Zira Brüksel’de yapılan müzakerelerde Britanya hükümetiyle varılan anlaşmaların parlamentodan geri dönme riski sürekli var olacak. 

Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumunda Büyük Britanya’yı oluşturan İngiltere ve Galler’de halkın yüzde 53’ünden fazlası AB’den çıkış, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da ise önemli oranda kalma yönünde oy kullanılmıştı.

Referandum kararı gereği başlayan müzakereler sonrasında Mart 2019’da Britanya’nın AB’den çıkması planlanıyor. Müzakerelerde Britanya’nın AB’ye ödeyeceği tazminat ve geri ödemeler, birlik vatandaşları ile Britanya’lıların karşılıklı oturma ve çalışma hakları ile AB ve Britanya’nın gelecekteki ilişkilerinin şekli gibi önemli başlıklarda uzlaşıya varılabilmiş değil.