Pakistan dini okullarda reforma gidiyor: Bilim de öğretilecek

Radikal İslamcı akımların güçlendiği ve mezhep çatışmalarının yaşandığı Pakistan’da hükümet, medreseler ve Kuran kurslarına yönelik reforma gideceğini duyurdu.

Pakistan Milli Eğitim Bakanı Şefqat Mehmood, ülkede sayıları 30 bini aşkın olan medreselerin vereceği eğitimin ciddi biçimde reforma tabi tutulacağını açıkladı. Bakan, medreselerin bundan sonra İngilizcenin yanı sıra matematik ve temel bilimlerde de eğitim vermelerinin şart koşulacağını kaydetti.

‘NEFRET DİLİ OLMAYACAK!

Eğitim Bakanı, ülkede medreseler ve dini eğitim veren kurumlarda farklı dinler veya mezheplere karşı nefret söyleminin yaygın olduğuna dikkat çekti. Bakan, “Artık (medreselerde) kime karşı olursa olsun, bir dine veya mezhebe karşı nefret söylemi olmayacak” diye konuştu.

Medreselerin eğitim programlarının yakın takibe alınacağının altını çizen Bakan Mehmood, bu şekilde nefret söyleminin çocuk ve gençlere aktarılmasının önleneceğini savundu.

Şii-Sünni çatışmaları veya bombalı saldırıların yoğun olarak yaşandığı Pakistan’da özellikle Afganistan sınırındaki dağlık bölgelerde radikal örgütlerin faaliyetleri dikkat çekiyor. Ayrıca büyük kentlerde de saldırıların yanı sıra nefret söyleminin yaygınlaştığı ülkede özellikle medreselere yönelik ‘düşmanlıkları körükleme’ suçlamaları yapılıyor.

ABD ZİYARETİ ÖNCESİNE DENK GELDİ

Pakistan hükümetinin kararının Başbakan İmran Han’ın Pazartesi günü Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmenin öncesine gelmesi dikkat çekici bulundu.

ABD, sık sık Pakistan’ın radikal İslamcı örgütlerin propagandası ile finansmanının önüne geçilmesi konusunda yeterince çaba sarf etmediği suçlamasını yapıyordu. Trump, göreve geldikten sonra on yıllardır bu ülkeye yapılan askeri yardımların kesileceğini duyurmuştu.

210 milyona yakın nüfusu bulunan Pakistan’da radikal İslamcı örgütlerin saldırıları nedeniyle 2017’de 2 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Bu sayı 2015 yılında 6 bin 500 civarındaydı. Pakistan daha çok farklı inanç ya da dünya görüşüne sahip gruplara yönelik intihar saldırılarıyla dünya gündeminde yer buluyor.