OXFAM: Salgın sırasında her 30 saatte bir yeni milyarder yaratıldı

Oxfam'a göre 2022'de yaklaşık bir milyon insan aşırı yoksulluğa itilebilir. Hayır kurumu, zenginlerin yükselen enerji ve gıda fiyatlarından sağladığı faydanın ardından servet vergisi talep ediyor.

Covid salgını birçok insanı aşırı yoksulluk içinde bırakırken, bazıları için bunun tam tersi bir etki yarattı.

Milyarderler, koronavirüs salgını ortasında büyük bir servet artışı yaşadı. Aslında, Oxfam'ın yeni bir raporuna göre, son iki yılda her 30 saatte bir biri milyarder oluyor.

Hayır kurumu, Mart 2020 ile Mart 2022 arasında yaklaşık 573 kişinin yeni bir milyarder olduğunu tespit eden Ağrıdan Kâr adlı raporunu Pazar günü yayınladı.

Rapora göre, gıda ve enerji milyarderlerinin serveti, salgın sırasında yükselen enerji ve emtia fiyatları ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle son iki yılda 453 milyar dolar arttı.

Dünyanın iş dünyası ve siyasi seçkinleri, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu için bir araya gelirken , kalkınma yardım kuruluşu, küresel gıda fiyatlarının hızla artmasının, sadece 24 ayda “62 yeni gıda milyarderi” yaratılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Gruba göre, “gelir eşitsizliğinde şimdiye kadar görülen en büyük sistemik artış tetiklenecek”.

Salgın sırasında yaratılan her yeni milyarder için, 2022'de yaklaşık bir milyon insan da aşırı yoksulluğa itilecek.

SERVETLERİ 24 AYDA ÜÇ KAT ARTTI

Oxfam, milyarderlerin servetinin Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana ilk 24 ayda 23 yılın toplamından daha fazla arttığını öne sürüyor. Dünya milyarderlerinin toplam serveti, şu anda küresel GSYİH'nın yüzde 13,9'una eşit ve bu, 2000 yılındaki seviyeye göre üç kat artış.

Oxfam International'ın İcra Direktörü Gabriela Bucher, “Milyarderlerin servetleri artık daha akıllı oldukları veya daha çok çalıştıkları için artmadı. İşçiler daha az ücret karşılığında ve daha kötü koşullarda daha çok çalışıyor" dedi.

Yeni araştırma aynı zamanda enerji, gıda ve ilaç sektörlerindeki şirketlerin, ücretler neredeyse hiç değişmemiş ve işçiler on yıllardır görülen en yüksek fiyatlardan bazılarıyla mücadele ederken bile rekor kârlar elde ettiğini gösteriyor.

ARTAN ENFLASYONUN YÜKÜNÜ YOKSUL ÜLKELER ÇEKECEK

Bu arada, gıda ve enerji milyarderlerinin serveti son iki yılda 453 milyar dolar (360 milyar sterlin) arttı, bu da her birkaç günde 1 milyar dolara (795 milyon sterlin) eşdeğer.

Artan enflasyon küresel bir sorun olsa da, fiyat artışları özellikle düşük ücretli işçiler için zor ve yoksul ülkelerdeki insanlar, zengin ülkelere kıyasla gelirlerinin iki katından fazlasını gıdaya harcadıkları için yükü taşıma eğiliminde.

SERVET VERGİSİ TALEBİ

Oxfam, eşitsizlik sorununa bir çözüm olarak süper zenginlerin derhal vergilendirilmesini önerdi. Hayır kurumu, salgın sırasında milyarderlerin artan serveti için “bir kerelik dayanışma vergileri” önerdi.

Ayrıca 5 milyon doların (398 milyon sterlin) üzerindeki servet için yüzde 2 ve 1 milyar doların (795 milyon sterlin) üzerindeki servet için yüzde 5 oranında kalıcı bir servet vergisi talep etti.

Oxfam, "2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtarmak, dünya için yeterli aşı yapmak ve düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan herkes için evrensel sağlık ve sosyal koruma sağlamak" için bu yeterli olacaktır” dedi.