Okyanusa yaklaşan La Palma lavları zehir oluşturabilir

Kanarya Adası La Palma’da patlayan bir yanardağdan akan ve okyanusun 800 metre yakınına gelen lavların, suyla buluştuğunda zehirli hidroklorik asit buharı bulutları oluşturabileceği belirtiliyor.

Afrika kıtasının batısında İspanya’ya bağlı Kanarya Adalarından olan 85 bin kişiye ev sahipliği yapan La Palma adasında aynı adı taşıyan volkanik dağ, 19 Eylül’de patladı. 

La Palma adası, en geniş noktasında yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde. Patlamadan kaynaklanan lav, yoluna çıkan her şeyi yuttu; La Palma'daki 589 binayı ve 21 kilometrelik yolu yok etti. Bir Avrupa Birliği uydu izleme ajansına göre, lav şu anda çoğunlukla tarım arazisi olan 258 hektarı (637 dönüm) kapsıyor.

Geçtiğimiz Salı günü yetkililer, La Palma’daki yanardağ lavlarının iki akıntısından birinin Pazartesi günü yavaşladığını ancak diğerinin kıyıya 800 metre yaklaştığını açıkladı. Yetkililere göre, yanardağın okyanus sularına karışması durumunda, atmosfere zehirli hidroklorik asit buharı salacak bir termal şok yaratabilir.  Bu nedenle kıyı şeridindeki sakinler içeride kalmaları konusunda uyarıldı. 

Kanarya Adası Volkanoloji Enstitüsü verilerine göre, yanardağ şimdiye kadar 46 milyon metreküpten  fazla erimiş kaya püskürttü. Kanarya Adaları acil durum yanardağ müdahale departmanının teknik direktörü Miguel Ángel Morcuende, “Lav, zaman geçtikçe soğur ve engebeli zeminle buluşur, bu da onu yavaşlatır” dedi. "Ve gitmekte olduğu istikametten çıkarsa, bu onu daha da yavaşlatır; çünkü daha geniş bir alana yayılır."

Lavlar, adadaki Todoque kasabasına doğru ilerliyor ve insanları evlerinden tahliye edilmeye zorluyor. Yetkililerin açıkladığı verilere göre 19 Eylül'de başlayan patlamada şimdiden 500'den fazla ev yıkıldı, binlerce kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Öte yandan 6.000'den fazla kişinin acil tahliyesi sayesinde patlamanın başlamasından bu yana herhangi bir ölüm veya ciddi yaralanma bildirilmedi. 

Ancak yerel halk aynı zamanda evlerini ve geçim kaynaklarını kaybetti. Tarım, turizmle birlikte adanın ekonomik dayanak noktalarından biridir ve lav ve kül, ekinleri ve sulama sistemlerini mahvetti, havacılığı tehlikeye attı ve yakınlardakiler için önemli bir sağlık riski oluşturuyor. 

Ayrıca büyük bir kül bulutu yüzünden La Palma'nın havaalanına beş gündür herhangi bir uçuş yapılamıyor. 

İspanyol hükümeti Salı günü yaptığı haftalık kabine toplantısından sonra, yerel halkı yeniden barındırmak için 107 mülk satın almak ve ayrıca onlara gelir yardımı sağlamak için derhal 10,5 milyon Euro hibe sağladığını duyurdu.

Hükümet sözcüsü Isabel Rodriguez, mevcut acil durum sona erdiğinde kamu altyapısının yeniden inşası da dahil olmak üzere daha fazla yardım gönderileceğini söyledi.

National Geographic Enstitüsü, dün patlama alanında altı deprem tespit etti ve en güçlüsü 3.3 büyüklüğünde ölçüldü.