Okyanus seviyesi bilinenden üç kat fazla yükselebilir

Yılda ortalama 0,3 santimetre yükseldiği bilinen okyanus suyu seviyelerinin 2100’e gelindiğinde yılda 1 santimetreye kadar yükseleceği bilgisi verildi.

Yeryüzündeki okyanus su seviyesinin yükselişine dair Colorado Üniversitesi iklim uzmanlarınca yapılan bir çalışma, Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlandı.

Okyanus suyu seviyesinin 1993 yılından bu yana yıllık ortalama 3 milimetre (0,3 santimetre) yükseldiği hatırlatılan çalışmada, bu yükselişin bilinenden fazla olduğu belirtildi. Buna göre, 2100 yılına gelindiğinde okyanus suyu seviyesi 2005 yılına oranla 65 santimetre yükselmiş olacak.

Oysa bugüne kadar bu yükselişin 30 santimetre kadar olacağı varsayılıyordu. Çalışmada, yıllık 0,3 santimetre olarak öngörülen yükselişin 2100 yılına gelindiğinde 1 santimetreyi bulabileceği sonucuna varıldı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından 2014 yılında yayınlanan son raporda, okyanus su seviyesinin 2100 yılına kadar 28 ile 98 santimetre arasında yükselebileceği tespiti yapılmıştı. İki tahmini değer arasındaki fark ise, küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların salınımının artması veya azalmasıyla bağlantılı olduğu vurgulanmıştı.