Nijerya’da çok sayıda intihar saldırısı: En az 18 ölü

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno Eyaleti'nin Gwoza kasabasında düzenlenen çok sayıda intihar saldırısında en az 18 kişinin öldüğü bildirildi. Canlı bombaların birinin sırtında bebek taşıdığı ifade edildi.

Yerel acil servislere göre, Cumartesi günü Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno Eyaleti'nin Gwoza kasabasında çok sayıda intihar saldırısı düzenlendi. 

Borno Eyaleti polisi, sırtında bebek taşıyan bir intihar bombacısının Gwoza kasabasındaki düğün davetlilerinin arasında üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini söyledi.

Düğündeki bombalı saldırının kurbanları için cenaze namazı kılınırken, başka bir kadın intihar bombacısının "hızla içeri girerek başka bir düzeneği patlattığı ve çok sayıda kişinin öldüğü" belirtildi. 

Birkaç dakika sonra, kasabanın genel hastanesi yakınlarında "genç bir kadın tarafından başka bir bomba patlatıldığı” bilgisi verildi. 

Yerel acil servis kaynakları saldırılarda aralarında çocuk, erkek, kadın ve hamile kadınların da olduğu en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Ağır yaralı 19 kişinin dört ambulansla bölgenin merkezi şehri Maiduguri'ye nakledildi, 23 kişinin ise tahliye edilmeyi beklediği ifade edildi. 

Canlı bombaların, bir askeri bir noktayı da hedef aldıkları belirtilirken, bu konuda resmi bir bilanço verilmedi. 

Saldırıları henüz üstlenen olmadı ancak DAİŞ bağlantılı Boko Haram yöntemlerini hatırlatıyor. 

Boko Haram, 2014 yılında Gwoza'yı ele geçirmiş ve Borno eyaletinin bir bölümünü ele geçirdikten sonra burayı halifelik ilan etmişti. 

Kent, 2015 yılında Çad güçlerinin yardımıyla Nijerya ordusu tarafından geri alınmış, ancak Boko Haram kasabanın yukarısında, Kamerun sınırındaki dağlardan saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Boko Haram, düzenlediği baskınlarda katliamlar yaparken, yakacak odun aramak için kentlerin dışına çıkan kadınları da kaçırıyor. 

Ülkenin kuzeydoğusunda 15 yıldır devam eden bu şiddet 40.000'den fazla insanın ölümüne ve yaklaşık iki milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.

Çatışma komşu Nijer, Kamerun ve Çad'a da sıçradı ve cihatçı olarak ifade edilen gruplarla savaşmak üzere dört ülkenin ordularından oluşan Karma Çokuluslu Güç (MMF) adlı bölgesel bir askeri koalisyonun kurulmasına yol açtı.

Boko Haram son yıllarda zemin kaybetmiş olsa da Nijerya'daki kırsal topluluklara düzenli olarak saldırmaya devam ediyor.