NATO tatbikatları öncesinde ‘yetersiz teçhizat’ tartışmaları

NATO’nun Rusya’ya yönelik caydırıcılığı arttırmak maksadıyla 2018’de düzenleyeceği askeri tatbikatlara on binlerce askerin katılımı beklenirken, en büyük katılımcı Almanya’da ordudaki yetersizlikler tartışma konusu.

NATO’nun Rusya’yla sınır bölgesinde bulunan doğu ve kuzey ülkelerinde yapılacak askeri tatbikatlarının ön önemlisi olan Trident Juncture (Üçlü Mızrak) adlı tatbikata 30 ila 40 bin arasında asker katılacak. Tatbikata katılacak askerlerin en az 8 bini Alman ordusundan olacak.

Sonbahardaki tatbikatın yanı sıra birçok manevra ve eğitim çalışması da planlayan NATO’nun özellikle Rusya’nın Doğu Avrupa politikasına karşı caydırıcı olmayı hedeflediği biliniyor. Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalara destek verdiği ve Kırım yarımadasını ilhak ettiği gerekçesiyle sorun yaşanan Rusya, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya gibi ülkelerce ‘tehdit’ olarak görülüyor.

Ancak askeri tatbikatlar öncesinde en büyük katılımcı güç olan Almanya’nın yeterli askeri teknik ve teçhizata sahip olup olmadığı yönünde tartışmalar vardı. Rheinische Post gazetesinde yer alan bir haberde, 2019’daki acil operasyonlarda yer alması durumunda Alman ordusunda koruyucu yelek, kışlık giyecek ve çadır başta olmak üzere birçok eksikliğin olduğu dile getirilmişti.

Yine birçok operasyon birliğinde yeterli düzeyde tank ve panzerin olmadığına dair haberler çıkmıştı.