‘Muhalefet’ Cenevre-8’de yalnız kaldı!

Bölgesel güçler destekli muhalefet heyeti Cenevre-8’de yalnız kalırken, Şam’a geri dönen rejim heyetinin ise Cenevre’ye geri dönmeyeceği hala belirsizliğini koruyor. SANA, heyetin Cenevre’ye geçtiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm geliştirmek amacıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Cenevre görüşmelerinin 8. turu rejim heyetinin katılmaması nedeniyle ‘muhalefet’ heyetiyle yapılan toplantılarla devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın taraflara sunduğu 12 maddelik çözüm önerisinin ardından görüşmelere devam edip etmeyeceğini kararlaştırmak ve kendilerine sunulan maddelere cevap vermek üzere Şam’a geri dönen rejim heyeti hala Cenevre’ye geri dönmedi.

Ancak Suriye rejim ajansı SANA’nın bugün geçtiği haberde, Şam heyetinin Cenevre’ye geri döneceği iddia edildi.

Rejim heyetinin Cenevre’ye şimdiye kadar geri dönmemesi nedeniyle görüşmeler, Riyad ekibi olarak da bilinen Müzakere Yüksek Komitesi adı altında görüşmelere tek çatı altında katılan gruplarla yapılıyor.

Dün ve bugün ‘muhalefet’ heyetiyle yapılan toplantılara ilişkin BM tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

NELER OLDU?

28 Kasım’da başlayan Cenevre-8 görüşmeleri kapsamında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, tarafları aynı odada bir araya getirmeyi başaramadığından kaynaklı, heyetlerle ayrı ayrı odalarda bir dizi toplantılar gerçekleştirmişti. De Mistura, toplantıların ardından yaptığı açıklamada, tarafların görüşmelere önkoşullarla katılmaması gerektiğini ifade ederek, karşılıklı olarak yapılan meşrutiyet tartışmalarından da vazgeçilmesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan Şam’a geri dönmeden basına açıklamada bulunan rejim heyeti başkanı BM Suriye Daimi Temsilcisi Beşar el Caferi, muhalefetin kullandığı dilin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, muhalefet tarafından ortaya konulan önkoşulların kabul edilemez olduğuna vurgu yapmıştı.

‘Muhalefet’ heyeti ise bugüne kadar yaptıklarının aksine Cenevre-8 görüşmelerinde rejim heyetiyle doğrudan görüşmek istediklerini dile getirmişlerdi.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif