Moskova: ABD hava saldırısında beş Rus öldü

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’nin doğusunda düzenlediği hava saldırısında 5 Rus vatandaşının öldüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı bu kişilerin Rus ordusuna bağı olmadığını savundu. Rus paramiliter ve milliyetçi organizasyonlar, 7 Şubat’ta Dêra Zor bölgesinde Esad yanlılarına düzenlenen hava saldırısında kayıplarının olduğunu bildirmişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, “İlk bilgilere göre, Rus vatandaşı beş kişinin ölümünden söz edilebilir” dedi. Zaharova, bu ölümlerin nedenleri araştırılmakta olan silahlı çatışmadan kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Yaralılar olduğunu da belirten Zaharova, “Sözkonusu olanlar Rus askerleri değildir” dedi.

Bazı Rus ve yabancı medya organları, 200’den fazla kişinin öldüğünü yazmışlardı. Gerçek rakamın ne olduğu bilinmiyor. Bu konuda bağımsız bir kaynağa ulaşılamadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı onlarca ve yüzlerce Rus vatandaşının öldüğü yönündeki haberlerin tipik bir dezenformasyon olduğunu savundu.

Pentagon’a göre rejim yanlısı savaşçılara düzenlenen hava saldırısında 100’den fazla kişi öldü. Koalisyon güçleri, QSD’ye yönelik düzenlenen saldırıya misilleme olarak hava operasyonu gerçekleştirmişti.

Rus medyasına göre çok sayıda Rus paralı asker olarak Suriye’de savaşıyor. Bunların özellikle de "Groupe Wagner" isimli askeri bir özel şirkete bağlı oldukları ifade ediliyor. Paralı askerlerin Rusya ordusu ile ilişkilerinin ne düzeyde olduğu öğrenilemedi.