Mısır’da Cuma gününden beri 500’ü aşkın gözaltı

Mısır’da Cuma günü başlayan iktidar karşıtı protesto gösterilerinde şimdiye kadar 500’ü aşkın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Sivil toplum örgütü, Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi (ECESR), Facebook sayfasında yayınladığı bir açıklamada oluşturdukları son bilançoya göre Cuma gününden beri 516 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Cuma akşamı başkent Kahire ve diğer bir çok kentte, yasakları delen yüzlerce kişi iktidarı protesto etmiş ve Cumhurbaşkanı Abdul Fetah El Sisi’nin gitmesini istemişti.

Cumartesi günü de ülkenin doğusundaki Süveyş’te, eylemciler yeniden sokaklara çıktı.

Tüm eylemler hızlı bir şekilde güvenlik güçleri tarafından gözyaşartıcı gazlar kullanılarak ve gözaltılar yapılarak dağıtıldı.

Mısır polisi Pazar günü de avukat Mahinur El Masri’yi gözaltına aldı. Savcılık, avukatın gözaltı süresini 15 gün uzattı.

Son günlerde sosyal ağlarda çok sayıda eylem çağrısı yapıldı. Sürgündeki iş insanlarından biri olan Muhamed Ali, Cumartesi günü yaptığı çağrıda 27 Eylül’de “milyonların yürüyüşüne” çağırdı.

EYLEMLERİN ARKASINDA KİM VAR

Eylemlere kim ya da kimlerin öncülük ettiğine dair net bir bilgi bulunmuyor. Ancak hem İslamcılar hem de laik-demokratik çevreden destek çağrıları var.

Türk medyasının Mısır’daki protestolara yoğun bir şekilde işlemesi de dikkat çekiyor. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Müslüman Kardeşlere en temel destekçisi olduğu biliniyor.

Bazı kaynaklara göre gözaltına alınanların çoğu Müslüman Kardeşlerle bağlantılı kişilerden oluşuyor.

Müslüman Kardeşler de, "askeri yönetimi devirmek için yapılacak kitlesel harekete tam destek vereceğini ve katılım göstereceğini" duyurdu.

Ancak bununla birlikte Devrimci Sosyalist Hareketi, “Sissi’nin gitmesi artık imkansız bir hayal değil, tam tersi her zamankinden yakın” dedi.

Gösterilere desteğini sunan Mısır Sosyal Demokratik Partisi ise, vatandaşların "barışçıl gösteri düzenlemeye dair anayasal haklarına” vurgu yaptı.

Mısır, 2016-2016’deki bir dizi saldırıdan bu yana olağanüstü hal rejimi altında yaşıyor. 2013’te eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden bu yana, gösteriler sert bir şekilde sınırlandırılıyor. Mısır’da ayrıca 2019 yılı içerisinde düzenlenen bir referandumla Sisi’nin 2030’a kadar görevde kalmasını sağlayan anayasal değişiklikler onaylandı. Referanduma katılım oranı yüzde 44 olarak gerçekleşmişti.