Mandela’nın partisi düşüş yaşıyor

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi, yerel yönetim seçimlerinde oyların yüzde 50'nin altına düştüğünü gördü.

Güney Afrika'nın seçmenleri, yerel yönetim seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 50'sinden daha azını alan Afrika Ulusal Kongresi'ne önemli bir eleştiride bulundu.

Yaygın yolsuzluk, sürekli yükselen işsizlik oranları, felç edici elektrik kesintileri ve hükümet hizmetlerinin etkisiz sunumuna karşı yaygın itirazlarla karşı karşıya kalan parti, Pazartesi günü genel oyların yüzde 50'sinden azını alarak tarihinde ilk kez bu barajı aşamadı.

Perşembe gecesi açıklanan sonuçlara göre, ANC, beş yıl önceki son belediye seçimlerinde yüzde 54 olan oyların yüzde 46'sını aldı.

Sonuç olarak, parti ülke genelinde daha az sayıda konseyi kontrol edecek ve büyük ve küçük şehirlerde daha az belediye başkanına sahip olacak.

1994’te iktidara gelen Nelson Mandela'nın partisi ilk kez kıtanın en sanayileşmiş ülkesinde herhangi bir seçimde kullanılan oyların yarısından azını aldı.

Sonuçları Pretoria kentindeki seçim merkezinde duyuran Cumhurbaşkanı Ramaphosa, partinin önemli metropol alanlarını yönetmek için koalisyonlar kurması gerektiğini kabul etti.

Ramaphosa, "Eğer bunu yeni ve daha iyi bir dönem haline getireceksek, liderler olarak farklılıklarımızı bir kenara bırakmalı ve Güney Afrika halkının çıkarları için ortaklık, işbirliği ve ortak amaç ruhu içinde birlikte çalışmalıyız" dedi.

2024'teki genel seçimlere bakıldığında, sonuçlar ANC için kötü görünüyor.

Yerel anketler aynı zamanda ülkenin daha zengin bir çok partili demokrasiye, “gökkuşağı ulusu” rüyasını geride bırakarak ve sayısız rekabet halindeki çıkarları dengeleme gerçeğine doğru evrimi için zemin hazırladı.

Siyasi analist Sandile Swana, “Bir süredir Güney Afrika'da demokrasiyi uygulamaya çalışıyoruz, ancak şimdiye kadar gerçekten rekabetçi çok partili demokrasiye sahip olmayı gerçekten başaramadık” dedi.

Johannesburg ve Pretoria gibi büyük şehirlerde, beş yıl önce yapılan son yerel anketlerden bu yana koalisyon hükümetleri bulunuyor.

Ulusal olarak ANC, eski Başkan Jacob Zuma'nın kalesi KwaZulu-Natal eyaletindeki eThekwini metrosu da dahil olmak üzere daha fazla bölgede çoğunluğu kaybetti.

Ülkede, üç potansiyel seçmenden sadece ikisi kayıt yaptırdı, bunların yarısından azı fiilen oy kullandı.

Bu düşüşün, iktidar partisinde bir bölünmeye yol açabileceği de düşünülüyor.