Libya ile kirli anlaşma İtalya’ya göçü azalttı

Avrupa’ya yönelik göçün ilk durağı olan İtalya’ya geçtiğimiz yıl içerisinde tespit edilebilen 119 bin göçmen ulaşırken, önceki yıla oranla kaydedilen düşüşte Libya hükümetiyle varılan kirli anlaşma etkili oldu.

İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yıl büyük çoğunluğu Libya’dan olmak üzere 119 bin 310 mülteci ülke kıyılarına ulaştı.

Bakanlık verilerine göre, 180 bin mültecinin geldiği 2016 yılına oranla yüzde 34’lük bir azalma kaydedildi. Mülteci göçündeki düşüşte Libya hükümetiyle varılan anlaşma sonucu kontrollerin arttırılmasının ve Avrupa Birliği’nin (AB) verdiği desteğin etkili olduğu savunuluyor.

Geçtiğimiz yıl İtalya’dan sınırdışı edilen mültecilerin sayısı 6 bin 340 olarak verilirken, bu sayı 2016’da 5 bin 300 idi.

İNSAN HAKLARI KURULUŞLARININ ELEŞTİRDİĞİ ANLAŞMA ‘SAYESİNDE’

İtalya açıklarında sadece geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında 45 binin üzerinde mülteci kurtarılırken, sonraki aylarda bu sayı azalmaya başlamıştı.

İtalya hükümetinin Libya’da bulunan yüz binlerce Afrika’lı göçmenin ülkelerine geri gönderilmeleri amacıyla varılan anlaşma birçok insan hakları kuruluşu tarafından insanlık dışı olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Libya’daki mültecilerin işkenceye maruz kaldıkları ve köle tacirleri tarafından kullanıldıkları ortaya çıkmıştı.

18 YILDA 33 BİN MÜLTECİ AKDENİZ’DE YAŞAMINI YİTİRDİ

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre ise, geçtiğimiz Aralık ayı ortalarına kadar Libya ile İtalya arasında en az 2 bin 833 mülteci boğularak yaşamını yitirdi. Bu sayı 2016’da 4 bin 600’e yakındı.

Yine IOM verilerine göre 2000 ile 2017 yılları arasında Akdeniz’de boğularak yaşamını yitiren mültecilerin sayısı 33 bini aşıyor. IOM’e göre, 2016 yılında Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan her 40 mülteciden biri hayatını kaybetti.