Kudüs sorunu hakkında kim, ne diyor?

ABD Başkanı Donald Trump, uyarılara rağmen ülkesinin onlarca yıllık ihtiyatla yaklaştığı Kudüs meselesinde yeni bir adım atıyor.

Donald Trump'ın Kudüs'e ilişkin açıklaması, bugün yapması bekleniyor.

Batı medyasında ABD yönetiminden adını vermeyen bir yetkiliye dayandırılan haberlerde, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı duyuruldu.

Yetkili, bunun hem tarihsel hem de çağdaş bir realitenin tanınması olduğunu savunarak, gerekçelendirdi. Trump'ın bu adımı barış umutlarının sonu olabileceği yönünde uyarılar var.

Filistin ve bir çok bölge ülkesi, Kudüs'ü olası bir barışın kırmızı çizgisi olarak görüyor. Filistinliler, 1967'de İsrail'e bağlanan Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak görmek istiyor.

BÜYÜKELÇİLİK KUDÜS’E TAŞINACAK

Trump ayrıca ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini de Kudüs'e taşıma talimatı verecek. Amerikalı yetkililere göre bu taşınma işinin bir takvimi olacak ve yıllarca sürebilecek.

AFP'ye göre adını vermeyen bir Amerikalı yetkili, "Başkan seçim kampanyasının merkezinde yer alan bir vaadini yerine getiriyor" dedi.

Aynı yetkili, bu kararın ABD'nin Filistin ve İsrail arsındaki sınır konularında ve diğer meselelerdeki mevcut politikasında bir değişiklik anlamına gelmediğini savundu.

ABBAS: TEHLİKELİ SONUÇLAR YARATIR

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, Trump ile yaptığı bir telefon görüşmesinde böyle bir kararın barış süreci, bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından tehlikeli sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Son 24 saat içerisinde yapılan telefon görüşmeleri ve açıklamalarda Trump'ın kararının öngörülmez sonuçları olacağına ilişkin art arda uyarılar geldi.

SALMAN: TEHLİKELİ BİR ADIM

Suudi Kralı Salman Washington'ın kararının Müslümanların öfkesine yol açma riski olduğunu söyledi. Salman, "Bu tehlikeli bir adım" dedi.

Benzer bir uyarı Ürdün'den geldi. Ürdün, ağır sonuçlar yaratabileceğini açıkladı.

AVRUPA YİNE ENDİŞELİ

Avrupalı ülkelerden "endişe" içeren açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, endişesini ifade ederken, Ortadoğu'daki bu sorunun ancak "iki devletli çözüm" formülüyle ortadan kaldırılabileceğini savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Sigmar, "son derece tehlikeli" ifadesini kullandıktan sonra, "Krizi alevlendirmeye katkı sunacak her şey şu aşamada ters etki yaratır" dedi.

İngiliz yönetimi de Trump'ın projesinin endişe verici olduğunu açıkladı. Kudüs meselesi onlarca yıldır ABD'nin gündeminde. Sık sık gerilimlere konu oluyor.

Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu özel görevlisi Nickolay Mladenov, Kudüs’ün gelecekteki statüsünün Filistinliler ve İsrailliler arasında müzakere edilmesi gerektiğini söyledi. Katolik dünyasının lideri Papa Francis Kudüs’teki statükoya saygı duymaya ve ihtiyatlı davranmaya çağırdı.

ABD’DEKİ KUDÜS YASASI

1955'de yürürlüğe giren Kudüs yasası, "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar vereceği" gerekçesiyle her altı ayda bir ertelendi.

Ancak mevcut Devlet Başkanı Trump, seçim kampanyası sırasında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımayı vaat etmişti.

ÜÇ BÜYÜK DİNİN KUTSAL ŞEHRİ

Üç büyük dinin kutsal şehri olan Kudüs'te Yahudilerin Ağlama Duvarı, Hristiyanlar için İsa'nın mezarı ve Müslümanları ilk kıblesi olduğuna inanılan Mescid-i Aksa var.

Çok sayıda din, halk, sosyal ve ekonomik grup bu kentte yaşıyor.