Kosova, Sırp yöneticilere ülkeye girişi yasakladı

Kosova hükümeti, kendilerine karşı “propaganda yapıldığı ve yanlış bilgi yapıldığı” gerekçesiyle Sırp yöneticilerin ülkelerine girmesini yasakladı.

Kosova Dışişleri Bakanlığı danışmanı Jetlir Ziberaj, Facebook üzerinde yaptığı açıklamada “Dışişleri Bakanlığı hiçbir Sırp yetkiliyi kabul etmeyecek ve bu yaklaşım sürdükçe tüm talepler reddedilecek” dedi.

Ziberaj’a göre bu tedbir, Kosova ve vatandaşlarına karşı “sürekli propaganda ve yanlış bilgiler” nedeniyle alındı.

Kosovalı yetkili, Belgrad’ı özellikle “Kosava’nın kuzeyinde Sırp toplumu tehdit eden sözde insani bir kriz” yaratmakla suçluyor.

Kosova’nın kuzeyinde Belgrad yönetimine bağlı önemli sayıda Sırp nüfus yaşıyor. Sırplar, Sırbistan’dan bölgeye mal akışını durduran gümrük vergilerini protesto ediyor.

Belgrad yönetimi, Sırp mallarına yönelik gümrük tarifelerinin yüzde 100 artmasının, bölgede gıda ve ilaç sıkıntısına yol açtığını belirtiyor.

Priştina ise, Sırbistan’ın bu krizi araçsallaştırdığı belirtirken, bölgede Kosova ürünlerinin geniş bir şekilde var olduğunu ve bu ürünler için özel satış noktalarının bulunduğunu ifade ediyor.

Kosovalı yöneticiler pratikte Sırbistan’a hiç gitmezken, başta Kosova ile görevli olanlar olmak üzere Sırbistanlı yetkililer, Sırp nüfusla buluşmak için sık sık Kosova’ya ziyaretler gerçekleştiriyor.

Savaşın sona ermesi ve Kosova’dan Sırp güçlerin geri çekilmesinden 20 yıl sonra, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinden ise 10 yıl sonra, halen iki ülke arasındaki ilişkiler gergin kalmaya devam ediyor.

Her iki ülke de AB’ye üye olmak istediği için, aralarında bir normalleşmenin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Kosova, Belgrad yönetimi bağımsızlıklarını tanımadığı sürece gümrük vergilerini kaldırmanın sözkonusu olmadığını kaydediyor. Sırbistan ise, vergi uygulaması kalkmadığı sürece hiçbir şey tartışmayacaklarını belirtiyor.