Katalonya’da seçimlere yüksek katılım

İspanya’nın bağımsızlık kararına karşılık tüm kurumlarına el koyduğu Katalonya’da yapılan seçimlere katılımın oldukça yüksek olduğu bildiriliyor.

Saat 08.00’de başlayan seçimlerde oy kullanma işlemi saat 20.00’de son bulacak. Yapılan açıklamaya göre saat 18.00 itibariyle seçimlere katılım yüzde 68,3 olarak gerçekleşti.

2015 yılında yapılan son seçimlerde saat 18.00 itibariyle katılım oranı yüzde 63,12 olarak gerçekleşirken, toplam katılım oranı 74,95 olmuştu. Seçimlere katılımın yüksekliğinin bağımsızlık yanlısı partilerin lehine olacağı düşünülüyor. Seçimlerin ilk sonuçlarının İspanya saatiyle 21.00 civarında açıklanması bekleniyor.

1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumu sonrasında Katalonya Bölgesel Parlamentosu, bağımsızlık ilan etmişti. Ancak İspanya merkezi hükümeti anayasanın 155’inci maddesini devreye sokmuş ve tüm özerk kurumlara el koymuştu. Bu kapsamda parlamento fesh edilmiş ve çok sayıda parti yöneticisi tutuklanmıştı. Bölge Başkanı Carles Puigdemont ise Brüksel’e sığınmış ve buradan seçim kampanyasını yürütmüştü.