Katalonya’da ilk sonuçlar: Bağımsızlık yanlıları kıl payı önde

Katalonya’da İspanya tarafından zorla dayatılan bölgesel seçimlerde ilk sonuçlara göre, halk bağımsızlık yanlısı partileri yeniden iktidara getiriyor.

Katılımın yüzde 80’leri aşması beklenen seçimlerin ilk sonuçlarına göre bağımsızlık yanlısı partiler önde gidiyor. 135 sandalyeli Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nda Madrid hükümetinin darbesi öncesinde Katalonya Bölge Başkanı olan Carles Puigdemont’un da üyesi olduğu Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ve bazı bağımsız siyasetçilerin yer aldığı Junts per Catalunya oyların yüzde 24,2’sini alarak 35 sandalye kazandı.

El Pais gazetesinin duyurduğu bu sonuçlara göre, yine bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhruyetçi Partisi (ERC)  adlı sol partinin içerisinde olduğu ERC-Cat-Si ittifakı ise yüzde 21,7 oyla yakın oyla 31 sandalyeye sahip.

AYRI LİSTELERLE GİRİLMESİNE RAĞMEN BAĞIMSIZLIK YANLILARI ÖNDE

İspanya ile kalınmasından yana olan ve liberal Ciudadanos’un Katalonya’daki kolu olan Cs ise yüzde 24 oy ile 35 sandalye alacak. İspanya Sosyalist Partisi’nin Katalonya’daki uzantısı olan PSC yüzde 13,4 oyla 18 sandalye, radikal sol Podemos’un Katalonya kolu CatComu-Podem ise yüzde 6,55 oyla 8 sandalye alıyor. CatComu-Podem, her ne kadar doğrudan bağımsızlığı savunmasa da, 1 Ekim referandumuna destek veren Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ile seçimlere katılmıştı.

ERC ve Puigdemont’un partisi PDeCAT 2015 seçimlerinde toplamda yüzde 39 oy ile 62 sandalye almışlardı.

Bağımsızlık yanlısı radikal sol Halk Birliği Adaylığı (CUP) adlı oluşum ise yüzde 4,7 civarında oyla 5 sandalye alabilecek.

RAJOY’UN PARTİSİ YARI YARIYA GERİLEDİ

Öte yandan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un partisi Halk Partisi (PP) bu seçimlerde ağır bir yenilgi aldı. PP,  yüzde 4,10 civarı bir oranla sadece 3 sandalye kazanabilecek. Rajoy’un partisi son seçimlerde yüzde 8,5 oy ile 11 sandalye çıkarmıştı.

İlk sonuçlara göre Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un ittifakı Junts per Catalunya, ERC-Cat-Si ve yine bağımsızlık yanlısı CUP’un daha önce 72 olan sandalye sayısı 71 olurken, Podemos’un desteklediği partiler ile CUP’un sandalye kaybı dikkat çekti. İspanya yanlısı partiler ise kısmen sandalye sayılarını arttırabildiler. Oransal olarak da bağımsızlık yanlılarının 2015’te yüzde 48’e yakın olan oy oranı yüzde 49’un üzerinde görünüyor.