Katalonya’da halk İspanya darbesine karşı sandıkta

Katalonya’nın bağımsızlık iradesini yok sayan İspanya’nın zorla dayattığı bölgesel parlamento seçimleri için bugün sandık başına gidilirken, bağımsızlık yanlısı partilerin yine çoğunluğu yakalaması bekleniyor.

1 Ekim’deki bağımsızlık referandumundan çıkan yüzde 90’ın üzerindeki ‘evet’ oyuna tahammül edemeyen İspanya merkezi hükümeti, anayasanın 155’inci maddesini devreye koymuş ve tüm özerk kurumları askıya almıştı. Mariano Rajoy başbakanlığındaki hükümet ayrıca Katalonya Bölgesel Parlamentosu’na ilişkin seçimlerin bugün (21 Aralık) yenilenmesi kararı almıştı.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya’da bugün 5,3 milyon seçmenin önemli bir kısmının sandık başına gitmesi beklenirken, Katalonya Bölge Parlamentosu’nun 135 üyesi belirlenecek.

7 AYRI LİSTE SEÇİMLERE KATILIYOR

Ancak 2015 seçimlerinin aksine bağımsızlık yanlısı partiler 3 ayrı listeyle seçime katılıyor. Madrid hükümetinin darbesi öncesinde Katalonya Bölge Başkanı olan Carles Puigdemont’un da üyesi olduğu Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ve bazı bağımsız siyasetçiler, 2015’teki gibi ittifak içerisinde seçimlere katılacak. PDeCAT öncülüğündeki ‘Junts per Catalunya’ (Katalonya için Hep Birlikte) adlı koalisyona ek olarak farklı diğer partiler de kendi listelerini oluşturmuşlardı.

2015’te bağımsızlık yanlısı ‘Junts pel Si’ (Evet İttifakı) içerisinde yer alan Catalonya Cumhruyetçi Partisi (ERC) adlı sol parti de seçimlere kendi listeleriyle gidiyor. 2015 seçimlerinde 135 sandalyeden 21’inin verildiği ERC’nin yanı sıra radikal sol Halk Birliği Adaylığı (CUP) adlı oluşum da oldukça iddialı. Podemos ile sol-yeşil partilerin oluşturduğu ve Barselona Belediye Başkanı Ada Colau’nun da adayı olduğu CatComu adlı oluşum da bir diğer listeyi oluşturuyor.

İspanya ile kalınmasından yana olan ve Madrid partilerinin uzantısı olan partiler de seçimlerde yer alıyor. Merkez sağ Ciudadanos’un uzantısı olan Cs ile Rajoy’un İspanya Halk Partisi’nin (PP) devamı olan PPC ve Sosyalist Parti’nin uzantısı PSC de katılıyorlar.

BAĞIMSIZLIK YANLILARI ESKİSİNDEN DAHA FAZLA SANDALYE KAZANACAK

Son olarak yapılan 2015 seçimlerinde yüzde 48 civarında oyla 135 sandalyeden 72’sini kazanan bağımsızlık yanlısı parti ve ittifakların zorla dayatılan bu seçimlerde çoğunluğu elde tutmaları bekleniyor.

Anketlere göre bağımsızlık veya en azından halk oyuyla bağımsızlık kararının onaylanmasından yana olan partilerin oy oranları yüzde 55 civarında olacak. GESOP/EI-Periodic tarafından yayınlanan son ankette, bağımsızlık isteyen listeler 135 sandalyeden 77 ila 81’i arasında bir çoğunluk elde edecekler. Feedback-The NATIONAL tarafından yayınlanan son ankette de bağımsızlık yanlısı partilerin 78-80 arasında sandalye kazanmaları mümkün.

Anketler, İspanya’nın tüm devlet aygıtını harekete geçirerek katılımı yüzde 43’lere düşürmeyi başardığı 1 Ekim referandumunun aksine bu seçimlere katılım yüzde 80’lerin üzerinde olacak.

Seçimler öncesinde bağımsızlık yanlısı partilere tepki gösteren birlik yanlıları ise, referandum nedeniyle Katalonya’dan kaçan şirketleri argüman olarak kullanıyor. Bu partiler, bağımsızlık yanlılarının çoğunluğu elde etmesi halinde Katalonya’nın büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağını savunuyor.