Katalan bağımsızlıkçılara polis baskınları, 9 gözaltı

İspanyol polisi, özerk bölge Katalonya’da Pazartesi sabahı düzenlediği baskınlarda 9 kişiyi “şiddetli eylem” hazırlığında oldukları iddiasıyla gözaltına aldı.

Baskınlarda, Katalonya’nın bağımsızlığını savunan ve küçük yerel meclislerden oluşan Cumhuriyeti Savunma Komiteleri’nin üyeleri hedef alındı.

Polis, Barcelona bölgesinde dokuz adreste aramalar yapıldığı ve 9 kişinin gözaltına alındığını belirtirken, aramalarda şiddet eylemlerine hazırlığa yönelik kanıtlar bulduklarını öne sürdü.

Başka gözaltıların da yaşanabileceği belirtildi, La Vanguardia gazetesine göre Sabadell ve Parets del Valles gibi bir çok kentte daha baskınlar düzenlendi.

Polis baskınlar sırasında bilgisayarlara ve patlayıcı madde üretimi için de kullanılabilen madde ve materyallere el konulduğunu açıkladı.

Bu baskınların, 12 Basklı yöneticinin yargılandığı davanın karar duruşmasından öncesine denk gelmesi dikkat çekti. İspanya Yüksek Mahkemesi’nin tarihi davadaki kararını Ekim ayında açıklaması bekleniyor. 12 yönetici, 2017’de bağımsızlık referandumu düzenlemekten yargılanıyorlar.

1 Ekim 2017’de referandum yapılmış, aynı yıl 27 Ekim’de Katalonya Parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti. Referandum sırasında benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası yürüten merkezi Madrid yönetimi, bağımsızlık referandumu ardından ise Katalonya yönetimine el koymuştu.