JUSO: Merkel’le koalisyon SPD için ‘ölüm vuruşu’ olur

Almanya’da sosyal demokratların lideri Martin Schulz, Merkel’le tekrar koalisyon için parti üyelerinin görüşünü almaya razı olurken, partinin gençlik örgütünden Merkel’le koalisyonun ‘ölüm vuruşu’ olacağı uyarısı geldi.

24 Eylül seçimlerinden sonra Hristiyan Birlik partileri CDU-CSU ile Yeşiller ve Liberal Demokrat Parti (FDP) arasında süren görüşmeler, geçtiğimiz hafta sonunda sonlandırılmıştı.

SCHULZ ÜYELERE SORACAK

CDU lideri Başbakan Angela Merkel için tek seçenek, bir daha ‘büyük koalisyona’ girmeyeceğini ilan eden Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) olarak kalmıştı. Halen devam eden bu koalisyonun yeniden kurulması için SPD kökenli Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier devreye girmişti.

Dün Steinmeier’le görüşen Schulz, bugün yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının yaptığı görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısına uyacaklarını duyurdu. Schulz, bunun için parti üyelerinin oy kullanacağını ilan etti.

GENÇLİK ÖRGÜTÜ JUSOS’DAN ‘ÖLÜM VURUŞU’ UYARISI

Seçim öncesinde ve yine seçim gecesinde Merkel’in partisiyle ‘büyük koalisyon’ kurmayacağını söyleyen Schulz’un ikna edilmesine SPD’nin gençlik örgütü Genç Sosyalistler’den (JUSO) uyarı geldi. Saarbrücken şehrinde devam eden kongresinde konuşan JUSO örgütü Başkanı Johanna Uekermann, “Yeni bir büyük koalisyon olamaz” uyarısında bulundu.

2005-2009 ve 2013 yılından bu yana SPD’nin CDU ve CSU’yla girdiği koalisyonların bugün yaşanan durumun esas nedeni olduğunu vurgulayan Uekermann, “Büyük Koalisyon bu durumun çözümü değildir ki, zaten sorunun bir parçasıdır” diye konuştu.

Schulz’un Merkel’le koalisyon yapmama vaadini hatırlatan Uekermann, partinin güvenilirliğini kaybedeceğini ve bunun bir ‘ölüm vuruşu’ olacağının altını çizdi.

MERKEL’LE KOALİSYON SPD’YE HİÇ YARAMADI

SPD’nin oyları 2005-2009 yılları arası Merkel’le yaptığı koalisyon sonrasındaki 2009 seçimlerinde yüzde 23 gibi tarihi bir düşüş yaşamıştı. 2013’te yüzde 25,7’e çıkabilen oylar, Martin Schulz’un adaylığıyla anketlerde yüzde 30’ları bulmuş ancak 24 Eylül seçimlerinde yüzde 20,5’e kadar gerilemişti. Bu, partinin 1949’dan bu yana aldığı en düşük oy oranı idi.