Japonya depremi: Halen 220’yi aşkın kişi kayıp

Japonya'nın orta kesiminde 1 Ocak'ta en az 126 kişinin ölümüne yol açan depremin ardından halen yüzlerce kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Yerel yetkililer tarafından pazar sabahı yapılan yeni bir açıklamaya göre, takımadaların batı kıyısında Japon Denizi'ndeki Noto yarımadasını yerle bir eden 7,5 büyüklüğündeki depremde 126 kişi hayatını kaybetti.

Deprem, başta Wajima ve Suzu kasabalarında olmak üzere 560 kişinin yaralanmasına ve 222 kişinin de kaybolmasına neden oldu.

Felaketten beş gün sonra Cumartesi günü Suzu'da çöken evinin enkazında yaşlı bir kadın canlı olarak bulundu.

Kamu televizyonu NHK'nın bildirdiğine göre, yaşlı kadın kurtarılıp tedavi için hastaneye götürüldüğünde bilinci yerindeydi ve sorulara net bir şekilde cevap verebiliyordu.

Yüzlerce artçı sarsıntının izlediği deprem, binaların ve yolların çökmesine, bin dolayında toprak kaymasına neden oldu. Depremler özellikle Wajima'da yangınlara da yol açtı.

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan Japonya, dünyanın depreme en yatkın ülkelerinden biri. Japon takımadaları, Mart 2011'de kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden olan 9.0 büyüklüğündeki korkunç depremin ve ardından gelen dev tsunaminin izlerini halen taşıyor. Bu felaket aynı zamanda 1986'daki Çernobil kazasından bu yana en kötüsü olan Fukuşima nükleer kazasına da yol açmıştı.