Japonya’da yolsuzluk skandalı: İktidar partisinin vekili tutuklandı

Japonya'da savcılar, Başbakan Fumio Kishida'nın partisini etkileyen ve geçen ay dört bakanı değiştirmek zorunda bırakan mali dolandırıcılık skandalıyla ilgili olarak pazar günü ilk tutuklamaları gerçekleştirdi.

Birçok Japon medyasına göre, iktidardaki sağcı Liberal Demokrat Parti (LDP) milletvekili Yoshitaka Ikeda'nın siyasi fonların kontrolüne ilişkin yasayı ihlal ettiğinden şüpheleniliyor.

Japon medyasına göre müfettişler, kendisi ve sekreteri tutuklanan 57 yaşındaki Ikeda'nın toplam 48 milyon yen (yaklaşık 300.000 Euro) aldığından ve beyan etmediğinden şüpheleniyor.

Aralık ayı ortasında Fumio Kishida, partisi içindeki büyük bir mali dolandırıcılık skandalının yol açtığı yangını söndürmek amacıyla dört bakanını değiştirmek zorunda kalmış ve bu da kendisini daha da savunmasız hale getirmişti.

Kişida'nın liderliğindeki LDP içinde de skandalla lekelenen beş bakan yardımcısı ve diğer bazı yetkililer ayrıldı.

Müfettişler daha sonra LDP fraksiyonlarının ofislerinde de aramalar yaptı. Onlarca parti üyesinin, fon toplama geceleri için bilet satışı yoluyla toplanan ve partinin daha sonra kendilerine ödediği iddia edilen birkaç milyon euroya eşdeğer parayı beyan etmediğinden şüphe ediliyor.

Kyodo ajansının aktardığına göre parti genel sekreteri Toshimitsu Motegi, tutuklama ardından LDP'nin Ikeda'yı partiden ihraç etme kararı aldığını bildirdi.

Tutuklanan siyasetçi ve geçen ay görevden alınan dört bakan, LDP'nin en güçlü grubu olan ve 2022 yılında bir suikast sonucu öldürülen eski Başbakan Shinzo Abe tarafından yönetilen gruba mensup.

Yerel basına göre savcılar partinin altı fraksiyonundan beşini soruşturuyor.

Bu son skandaldan önce de Kishida'nın popülaritesi, kısa süre önce açıklanan devasa yeni mali teşvik planına rağmen hane halkının alım gücünü zayıflatan enflasyon ve para birimi yendeki düşüş gibi diğer diğer birçok nedenden dolayı azalmıştı.