Irak’ta 'milyonluk gösteri' çağrısı

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler 100. gününe girerken, göstericiler, 'savaşsız bir Irak' şiarıyla milyonlara seslendi.

Irak’ın başkenti Bağdat ve Şii Arapların yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye, Divaniye kentlerinde başlayan hükümet karştı gösteriler 100. gününe girdi.
Irak'ta 100 gündür hükümeti protesto eden göstericiler, bugün için "milyonluk gösteri" çağrısı yaptı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen "milyonluk gösteri" kampanyası, "Vatan istiyoruz, savaş istemiyoruz" etiketi ve sloganı ile paylaşıldı.
Gösterilerde 500’e yakın kişi öldü, 20 bin kişi de yaralandı. 26 gösterici gösterilere öncülük ettiği iddiasıyla kimliği belirsiz kişilerin suikastları sonucu öldürüldü. 56 göstericinin ise akıbetleri belli değil.
Gösteriler boyunca 2 bin 700 eylemci gözaltına alınıp serbest bırakıldı ancak halen 107 göstericinin tutukluluğu devam ediyor.
Hem Bağdat’ta hem de güney kentlerinde çadır kuran göstericiler, oturma eylemine başladı. Göstericiler, Bağdat başta olmak üzere tüm kentlerde birçok yeri, köprüyü ve meydanı ele geçirerek, gösterilerini buralarda sürdürdü.
Genellikle Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericilere karşı güvenlik güçleri orantısız güç kullandı. Birçok kez de kimliği belirsiz kişilerce göstericiler taranarak çok sayıda gösterici öldürüldü.
Güvenlik güçleri, güneydeki kentlerde de göstericileri dağıtmak için çeşitli askeri müdahalelerde bulundu.

GÖSTERİCİLER 'BAĞIMSIZ IRAK' İSTİYOR

Iraklı göstericiler, bağımsız bir hükümetin kurulmasını da talep ediyor. Göstericiler, ABD yanlısı Haşdi Şabi grupları öncülüğünde 31 Aralık’ta ABD büyükeliçiğinin işgal edilmeye çalışılması ve ABD bayrağının yakılmasıyla hiçbir alakalarının olmadığını açıklamıştı. Göstericiler, ABD ile İran arasında Irak merkezli başlayan gerginlik sırasında, "ülkemizde savaş istemiyoruz, biz bağımsız Irak istiyoruz" şeklinde açıklamalarda da bulunarak, bağımlı olmayan bir Irak istediklerinin mesajlarını verdi.
Göstericilere bazı parti liderleri ve milletvekileri de katıldı. Sadr Hareketi Lideri Mukteda El Sadr ile Iraklı Şii Dini Lider Ali Sistani de birçok kez yaptıkları açıklamalarla göstericilere destek verdi.

YENİ TALEPLER

Göstericiler, daha önce Tahrir Meydanı'na taleplerini içeren 20 maddelik liste asmıştı. İran ile ABD arasında gerginliğin savaş düzeyine evrildiği son günlerde göstericiler, 'acil' başlığıyla en kısa sürede Irak’ta yapılması gerekenler olarak yeni dört maddelik taleplerini bildirdi. Talepler arasında, acilen yeni bir başbakan tarafından hükümetin kurulması, İran ile ABD savaşının Irak topraklarından uzak tutulması, Irak’taki tüm yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılması da var.
Göstericiler arasında taraftarlarının da bulunduğu Mukteda es-Sadr, iki gün önce yazılı açıklama yaparak, 15 gün içerisinde bağımsız ve güçlü bir hükümetin kurulması için çağrıda bulunmuştu.
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de İran yanlısı birçok grubun yer aldığı Bina Koalisyonunun dayatmaları sonucunda istifanın eşiğine gelmişti.