Irak’ta DAİŞ saldırısı: İki Haşdi Şabi üyesi öldü

Irak’ta Haşdi Şabi silahlı gruplarının iki üyesinin cumartesi akşamı Bağdat'ın kuzeyinde DAİŞ çetelerinin üstlendiği bir saldırıda öldüğü bildirildi.

Irak resmi haber ajansı INA'da açıklamasına yer verilen Haşdi Şabi, "iki savaşçının" doğu Selahadin vilayetinde DAİŞ çeteleri tarafından düzenlenen saldırıda yaralandıktan sonra öldüğünü duyurdu.

Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı da AFP'ye yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı ve DAİŞ unsurlarının cumartesi akşamı El Zarka bölgesindeki bir Haşdi Şabi noktasına saldırdığını belirtti.

Çoğu Şii ve İran'a yakın olarak değerlendirilen eski paramiliter güçlerden oluşan bir koalisyon olan Haşdi Şabi, düzenli orduya entegre edilmiş durumda.

Bu saldırıdan birkaç saat sonra Irak hükümetinin güvenlik işlerinden sorumlu medya birimi, ordunun Irak'ın doğusundaki Diyala vilayetinde DAİŞ çetelerine ait "sığınakları" bombaladığını ve 5 DAİŞ üyesini öldürdüğünü açıklamıştı.

Iraklı yetkililer 2017 sonunda DAİŞ'e karşı "zafer" ilan etmişti, ancak çeteler özellikle büyük şehirlerin dışındaki kırsal ve uzak bölgelerde ordu, polis ve Haşdi Şabi güçlerine yönelik zaman zaman saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

BM'nin 2023 yazında yayınladığı bir raporda "Irak güçlerinin terörle mücadele çabalarının DAİŞ’in faaliyetlerinde azalmaya yol açmaya devam ettiği” belirtirken, saldırıların düşük yoğunluklu olarak sürdüğünü ifade etmişti.

Raporda "DAİŞ’in ana yapısı devam etmekte ve Irak ve Suriye Arap Cumhuriyeti'nde çoğu savaşçı olan 5 bin ila 7 bin arasında üyesi bulunmaktadır" deniliyordu.