Havayolu şirketleri İran ve Irak üzerindeki uçuşları durdurdu

İran rejiminin, Irak’ta Amerikan üslerine füzelerle yaptığı misillemeden bir kaç saat sonra çok sayıda havayolu şirketi tedbir amacıyla İran ve Irak üzerindeki uçuşlarını durdurdu.

Aralarında Air France ve Lufthansa’nın da olduğu çok sayıda havayolu şirketi, İran ve Irak üzerindeki uçuşlarını askıya aldıklarını duyurdu. Amerikan federal sivil havacılık kurumu FAA da 7 Ocak’tan itibaren ırak, İran ve Körfez üzerindeki Amerikan sivil uçuşlarını yasakladı.

Fransa havayolları, tedbir amacıyla yeni bir emre kadar uçuşları durdurduklarını bildirdi.

Hollandalı şirket KLM, benzer şekilde tedbir amaçlı uçuşlarını durdururken, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’ya yönelik uçuşlarda alternatif yolların kullanılacağını belirtti.

Almanya’da Lufthansa, önce Tahran’a giden günlük uçuşlarını durdurdu, ardından İran ve Irak sahası üzerinden geçen uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Polonya ulusal havayolu şirketi LOT, Hindistan, Singapur, Sri Lanka ve Tayland başta olmak üzere bir çok yere yönelik uçuşlarını İran üzerinden gerçekleştirmeyecek.

Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri Bağdat’a uçuşlarını iptal ederken, Bahreyn, Kuveyt ve Mısır da benzer kararlar aldı. EyptAir, 7 Ocak’tan itibaren üç günlüğüne durdurma kararı almıştı.

Bu kararları, Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Vietnam Airlines da takip etti. Avustralyalı Qantas şirketi de Perth ile Londra arasındaki uçuçları için Ortadoğu yerine Asya üzerinden geçmeyi tercih edecek.