Hartum'daki bombardımanlarda 30'dan fazla sivil öldü

Sudan'ın başkenti Hartum'un bir yerleşim bölgesinde yaşanan bombardımanlarda 30’u aşkın sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Hartum'un güneyinde bölge sakinleri arasında karşılıklı yardımlaşmayı yöneten bir mahalle örgütü olan "Direniş Komitesi", "bir yerleşim bölgesinde ve yerel pazarda topçu ateşi sırasında 30 sivilin öldüğünü" bildirdi.

Demokrasi yanlısı avukatlar komitesi 33 sivilin öldüğünü, bunlarda 23’ünün ordunun hava saldırılarında hayatını kaybettiğini bildirdi.

General Abdül Fettah al-Burhan liderliğindeki ordu ile General Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki korkulan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) 15 Nisan 2023’ten bu yana iktidar savaşı yürütüyor.

Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi (Acled) isimli sivil toplum örgütünün tahminlerine göre, bu savaşta 12 binden fazla insan öldü. BM'ye göre 7 milyondan fazla insan da yerinden edildi.

Barış müzakerelerine yönelik diplomatik çabalarla birlikte ABD, Suudi Arabistan ve Doğu Afrika bölgesel bloğu IGAD'ın katılımına rağmen taraflar arasındaki çatışma durdurulamadı.

General Burhan ve Daglo rakip olmadan önce güçlerini birleştirerek Ekim 2021'de bir darbe gerçekleştirmiş, sivilleri iktidardan uzaklaştırmış ve iki yıllık demokratik geçiş sürecini sona erdirmişlerdi.

Savaşın başlamasından bu yana her iki taraf da üstünlüğü ele geçirmek için mücadele ediyor, ancak her ikisi de müzakere masasında taviz vermeyi reddediyor.

Ancak sahada, HDK aylardır ordunun çok az direnişiyle karşılaşarak zemin kazanıyor gibi görünüyor.

HDK mevcut durumda Hartum sokaklarını, Darfur'un geniş batı bölgesinin neredeyse tamamını kontrol ediyor.  HDK, ülkenin orta doğusunda yer alan ve çok sayıda yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapan el-Cezire eyaletine girmiş durumda.