Greta Thunberg’den Türkiye hakkında suç duyurusu

Aralarında Greta Thunberg’in de olduğu 16 çocuk, Türkiye dahil beş ülkenin yöneticilerine karşı BM’nin çocuk haklarına ilişkin konvansiyonunu ihlal etmekten suç duyurusunda bulundu.

Gençler ve çocuklar, son aylarda iklim değişikliklerine karşı sokaklara çıkarak veya çağrılarda bulunarak öne çıksalar da, eylemleri sadece bunlarla sınırlı kalmadı.

Aralarında 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg’in de olduğu 16 genç, bu kez hukuki alanda harekete geçti.

Çocuklar, iklim değişiklikleri karşısında eylemsiz kalan yöneticilere BM’nin çocuk haklarına ilişkin sözleşmesini ihlal etmekten tepki gösteriyor.

New York’taki BM Genel Kurulu’nun iklim zirvesi sırasında açıklamada bulunan Thunberg, dünya yöneticileri 30 yıl önce çocuk hakları ve sağlığını korumayı taahhüt etseler de “taahhütlerini yerine getirmediler” dedi.

Şimdiye kadar ABD hariç neredeyse ülkelerin tümü, çocuk hakları ve sağlığını korumaya yönelik BM sözleşmesini onayladı.

ABD’nin Greta Thunberg’i olarak da adlandırılan Alexandria Villasenor, “Her birimiz haklarımızın ihlal edildiğini ve inkar edildiğini gördük” dedi.

12 ülkeden yaşları 8 ile 17 arasında değişen 16 kişinin yaptığı bu yeni suç duyurusu pratikte, çevre kirleticisi beş ülkeyi hedef alıyor: Fransa, Almanya, Arjantin, Brezilya ve Türkiye. Çocuklara uluslararası avukatlar kabinesi Hausfeld ve UNICEF yardım etti.

Bu suç duyurusu, BM sözleşmesinin pek bilinmeyen “seçmeli protokolü” çerçevesinde yapıldı. Protokol, 2014 yılından beri çocukların da BM çocuk hakları komitesi önünde suç duyurusunda bulunmasına izin veriyor. Komitenin görevi ihlal iddialarını soruşturmak ve hedef alınan ülkelerin buna son vermesi için tavsiyelerde bulunmak olarak belirlenmiş.

Tavsiyelerin bağlayıcılığı yok ama 44 ülke prensipte bu protokole uymayı kabul etmişlerdi. Suç duyurusunun hedefi olan beş ülke de bu 44 ülke arasında yer alıyor ve gezegenin en büyük kirleticileri arasında bulunuyor. Yine bu ülkeler zengin devletler kulübü G20 bünyesinde de etkililer. Bu nedenle ABD, Çin veya Hindistan gibi dünyanın en büyük kirleticileri yerine, sözkonusu beş ülke hedef alındı.