Gorbaçov: Rusya-Batı gerilimi devasa bir tehlike

Sovyetler Birliği’nin 1985’ten parçalandığı 1991’e kadar yöneten Mihail Gobaçov, Batılılar ile Rusya arasındaki mevcut gerilimlerin nükleer silahların varlığı nedeniyle “devasa bir tehlike” olduğunu belirtti.

BBC’ye konuşan Gorbaçov, “Başta nükleer silahlar olmak üzere kitle imha silahları var olduğu sürece, tehlike devasadır” dedi.

“Tüm uluslar nükleer silahların yok edilmesi gerektiğini açıklamalı” diyen Gorbaçov, bunun hem insanları hem de gezegeni kurtaracağını ifade etti.

88 yaşındaki eski Sovyet yöneticiye göre, Rusya ile Batı arasındaki mevcut ilişkiler Soğu Savaş düzeyinde olmada da “serin bir savaş” var.

Gorbaçov, “Bir çok bölgede çekişmeler, atışlar var. Savaş uçakları ve gemileri oraya buraya, her yere gönderiliyor. Biz böyle bir durum istemiyoruz” diye konuştu.

ABD ile Rusya arasında altı ay süren sağırlar diyalog ardından, taraflar Ağustos başında orta menzilli nükleer silah sözleşmesine (INF) son verdiler. Sözleşmenin süresi 2 Ağustos’ta dolmuştu. ABD ve Rusya, bu süreyi uzatmama yolunu seçtiler. Sözleşme, 1987’de Washington’da Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı. Sözleşme, taraflar arasında karadan fırlatılan ve 500 km ile 5.500 kilometre arasında menzili olan balistik füzeler ve seyir füzelerinin tamamının imhasını hedefliyordu.