Gönüllü giden mülteciye 6 bin Euro para verilecek

Sınır dışı kararı verilen mülteci sayısının 100 bini geçtiği Almanya'da İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, ülkelerini gönüllü terk edenlere 6 bin Euro'ya kadar para hediye edileceğini açıkladı.

Almanya'da sığınma başvuruları reddedilen ve sınırdışı edilmelerine karar verilen ilticacıların sayısı 115 bine ulaştı. Bunlardan 80 binine geçici kısa süreli (duldung) kalma izinleri verilirken, İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre bu yılın Ocak ayından Eylül ayına kadar geri kalan 35 bin sığınmacıya ise derhal sınır dışı edilme kararı verildi.

Fakat bunlardan ancak 19 bini sınır dışı edildiği açıklanırken, bunun nedeninin ise sınır dışı seyahat belgelerinin çıkartılamaması ve sınır dışı edilecek ülkelerin Almanya ile işbirliği yapmaması. İçişleri Bakanlığı ise sınır dışı edilmeyi 'cazip' hale getirmek için aralarında Suriye, Irak ve Türkiye'nin de bulunduğu 40 ülkeye gitmek isteyenler için "ülken, geleceğin, şimdi" adlı bir program başlatmıştı

Program çerçevesinde ülkelerine gönüllü dönüş yapmak isteyenlere bakanlık ülkelerinde "bir gelecek kurmak" amacıyla ailelere 3 bin Euro'ya kadar para yardımında bulunuyordu. Bakanlığın tek şartı ise daha sınır dışı işlemleri sürerken red alan ilticacıların  "ben ülkeme gönüllü gitmek istiyorum" demesi.

8600 KİŞİ GÖNÜLLÜ DÖNDÜ

Yetişkinlere kişi başı 1200 Euro, çocuk başına da 600 Euro para yardımı verildiği "geri dönüş" programından geçtiğimiz Şubat ayından Ekim ayına kadar sadece 8639 sığınmacının yararlandığı açıklandı. Sayının düşük olmasından dolayı bakanlık şimdi program çerçevesinde verilen yardımları artırmaya karar verdi.

Pazar günleri yayınlanan "Bild am Sonntag" gazetesine konuşan İçişleri Bakanı Thomas de Maizière sınır dışı kararı verilen sığınmacıların gönüllü şekilde dönenleri yalnız bırakmayacaklarını ima etti. Bakan Maizière, önümüzdeki Şubat ayına kadar sığınmacıların başvurması halinde bu yardım programının yanı sıra memleketlerinde tutacakları evin ilk 12 ay kirasının da karşılanacağını bildirdi.

Bu şekilde şimdiye kadar küçük bir aileye (anne, baba, çocuk) verilen toplam 3 bin Euro para yardımı iki katına çıkmış olacak. Ret kararı alan sığınmacıların 6 Euro'luk yardımdan yararlanması için ilk 30 gün içerisinde gönüllü dönüşe karar verip başvurması gerekiyor.