Fransa’da laiklik tartışmaları ve cami saldırısı arasında bağ

Fransa’da dün bir camiye yönelik gerçekleştirilen saldırının failinin aşırı sağcı Ulusal Birlik partisine üye bir kişi olduğu bildirilirken, son haftalarda başörtüsü tartışmalarının yeniden gündeme oturmasının yarattığı tehlikelere dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda başörtülü kadınların sağ ve aşırı sağcılar tarafından gündem haline getirilmesiyle Fransa’daki laiklik tartışmaları alevlenirken, dün bir camiye yapılan saldırının failinin kimliği dikkat çekti.

Bayonne şehrindeki bir camiye saldıran bir kişi, 74 ve 78 yaşlarındaki iki kişiyi ateşli silahla yaralamıştı.

AŞIRI SAĞCI PARTİNİN ADAYI İDİ

Olayın görgü tanıklarının ifadeleri sayesinde saldırgan evine vardığı anda yakalanırken, saldırganın 84 yaşındaki bir aşırı sağcı olduğu öğrenildi. Claude Sinké adlı saldırganın Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) partisinin öncülü olan Ulusal Cephe’nin (FN) üyelerinden olduğu bildiriliyor.

Sinké’nin 2015 yılında yapılan il meclisleri seçimlerinde kanton adayı olduğu bilgisine ulaşılırken, kendisini ‘kadın hakları için mücadele eden’ biri olarak tanıttığı belirtiliyor. Sinké’nin ayrıca radikal İslamcılara karşı olduğunu iddia ettiği bilgisi verildi.

Fransa’da son haftalarda okul gezilerine başörtülü annelerin refakati ile kimi kamusal alanlardaki toplantılara katılımları üzerinden sert tartışmalar yaşanıyor. Aşırı sağcı RN’nin yanı sıra muhalefetteki Cumhuriyetçiler (LR) adlı partinin siyasetçilerinin başlattıkları tartışmalara Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi LREM’nin üyesi bazı parlamenterler de katılmıştı.

SAĞIN PLANLARI VE HÜKÜMETİN TUTUMU TARTIŞMALI

Ekim başında aşırı sağcı RN üyesi bir siyasetçi, halka açık belediye toplantısına katılan başörtülü bir kadını dışarı çıkmaya zorlayarak, tartışmaların fitilini ateşlemişti. Sonrasında ise LR üyesi parlamenterler tarafından kamusal alanda başörtüsünün tümüyle yasaklanmasına dair bir yasa tasarısı hazırlandığı duyurulmuştu.

1905 yılından bu yana laik devlet olan Fransa’da devlet memurlarının herhangi bir dine ait sembolleri giymeleri veya taşımaları yasak. 2004 yılında çıkarılan bir yasayla bu yasak, ilk ve ortaokul ile liselere giden öğrenciler için de geçerli kılındı. Ancak özel okullar ve özel sektöre ait şirketlerin yanı sıra bireylerin kamuya ait kurumlarda herhangi bir dini sembolize eden giysileri giymeleri veya bu sembolleri taşımaları önünde bir engel bulunmuyor.

‘BİLİNÇLİ OLARAK GÜNDEMDE TUTULUYOR’

Dünkü saldırı sonrasında açıklama yapan birçok siyasetçi, son haftalardaki tartışmaların karşılıklı gerginliği arttırdığı ve saldırıların önünü açacağı uyarısında da bulundu. Sol liderlerden Jean-Luc Mélenchon, radikal İslamcılara argüman kazandıracak bu tartışmaların, ülkedeki gelir adaletsizliği ve diğer ekonomik eşitsizliklerin tartışılmasını engellemek isteyen iktidar ile aşırı sağcılar tarafından bilinçli olarak gündemde tutulduğuna dikkati çekti.