Finlandiyalı askerin 79 yıl sonra kemikleri bulundu

Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasındaki savaşta 1940 yılında yaşamını yitiren Finlandiyalı asker Kalle Multanen’in kemikleri bulundu. Multanen ölümünden 79 yıl sonra boş tutulan mezarında toprağa verildi.

Sovyetler Birliği ile Finlandiya arasında Kış Savaşı sırasında (30 Kasım 1939-13 Mart 1940) 20 bini aşkın Finlandiyalı asker yaşamını yitirdi. On binlercesi yaralandı. Savaşın bitiminden sonra Sovyetler Birliği esir aldığı 847 Finlandiyalı askeri ülkesine yolladı. Ama askerlerden bir kısmından haber alınamadığı için kayıp olarak kayda geçirildi.

Kayıp olan askerlerden biri de Kuopio kentinden Finlandiya ordusuna katılan Kalle Multanen’di. Multanen’in görev yaptığı Karelya Yarımadası’nda iki ordu arasında şiddetli ve kanlı çatışmalar oldu. 13 Mart 1940’ta yapılan barış anlaşmasından sonra Multanen’in izine rastlanamadı. Ordu arşivlerine 12 Şubat 1940 günü kayıp olarak kayıtlara geçti. Bulunamadığı için de 6 ay sonra ölü olarak kabul edildi.

Ailesi, on yıllar boyu Kalle’yi bulabilmek için mücadele etti. Kızıl Haç’ı devreye sokarak esirlerin tutulduğu kampları dolaştı. Ama çabalar sonuç vermeyince Multanen’e doğduğu Kuopio ilinde bir mezar yaptırdı.

KEMİKLERİNİ GÖNÜLLÜLER BULDU

İsveç Ulusal Haber Ajansı Yle’de yer alan haberde geçtiğimiz yılın güzünde Multanen’in erkek kardeşinin torunu Maria Blomberg’e Kalle’ye ait olduğu sanılan kemiklerin bulunduğu haberi verildi.

2. Dünya Savaşı sırasında kaybolanların izlerini süren gönüllü bir grup, Rusya’nın Taipale yerleşim biriminde yaptıkları aramalar sırasında Multanen’e ait olduğu sanılan kemikleri bulmuştu. Aileden alına DNA örneklerinin tahlilinden sonra Multenen’in bulunduğu kesinleşti.

Kuopio ilinde düzenlenen bir törenle Multanen’in kemikleri ölümünden 79 yıl sonra boş tutulan mezarına defnedildi.

Maria Blomberg, Multanen’in kemiklerinin bulunmasından tüm ailenin etkilendiğini ve ölümü hakkında daha fazla bilgi alabilmek için araştırma yaptıklarını söyledi. Bir tanıdıkları aracılığıyla ordunun arşivlerindeki belgelere ulaştıklarını söyleyen Blomberg, 12 Şubat 1940 günü yaşanan şiddetli çatışmalarda birçok askerin yaşamını yitirirken bazılarından haber alınamadığı bilgisi yer aldığı için Mulaten’in o gün öldürüldüğünü sandığını belirtti.

SAVAŞIN BİTMESİNİ UMUT EDİYORUM

Bu arada Multanen’in ailesine cepheden yazdığı son mektupta bulundu. Multanen, Blomberg’nin büyük annesi Helmi’ye Ocak 1940’ta yazdığı mektupta “Savaşın bitmesini umut ediyorum. Böylelikle Aatto (Maria Blomberg’nin dedesi) cepheye gelmekten kurtulur. Geri döndüğümde belki onu kızdırırım. O ana vatanı için savaşmak istiyordu” diyor.