Filistin Başbakanı: Gazze’deki açlık felaketi değil, insanlığa karşı suç

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'de yaşanan kıtlığı "kasıtlı bir insanlık suçu" olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu sessiz kalmamaya çağırdı.

Ramallah’ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Mustafa, “Bu kıtlık bir doğal afet değil, kasıtlı bir insanlık suçudur. Sessizlik bu suça ortak olmaktır” dedi.

Başbakan, özellikle çocukların açlıktan ölmemesi için dünya vicdanına seslendi: “Gıdayı ve suyu birer savaş ve kontrol silahına dönüştürmeye izin vermeyin.”

İsrail, 2 Mart 2025’ten bu yana Gazze’ye tüm insani yardım girişlerini engelliyor. Tel Aviv yönetimi, Gazze'de bir insani kriz olmadığını iddia ederken, bu ablukanın amacının Hamas’ı rehineleri serbest bırakmaya zorlamak olduğunu savunuyor. Ancak Birleşmiş Milletler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu haftalardır bölgede kıtlık riskine karşı uyarılarda bulunuyor.

2024 sonunda yayımlanan Gıda Güvenliği Sınıflandırma Çerçevesi (IPC) raporu, Gazze’de yaklaşık 345 bin kişinin Kasım 2024 ile Nisan 2025 arasında "felaket düzeyinde açlıkla" karşı karşıya olduğunu belirtmişti. Bu, bölge nüfusunun yaklaşık %16’sına denk geliyor. 

Sahadaki insani yardım kuruluşlarına göre, o tarihten bu yana durum daha da kötüleşmiş durumda. Yeni bir IPC raporunun ise önümüzdeki haftalarda yayımlanması bekleniyor.

Dünya Gıda Programı (WFP), 25 Nisan’da yaptığı açıklamada Gazze’deki tüm gıda stoklarının tükendiğini duyurmuştu.

7 Ekim 2023’te Hamas’ın düzenlediği saldırılarda 1.218 İsrailli (çoğunluğu sivil) hayatını kaybetmişti. Buna karşılık İsrail’in başlattığı savaşta, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 52 bin 653 kişi yaşamını yitirdi; ölenlerin büyük çoğunluğu sivillerden oluşuyor. 

Hala 58 rehine Gazze’de tutulurken, İsrail bunlardan 34’ünün ölü olduğunu belirtiyor. Hamas ayrıca 2014’te öldürülen bir İsrail askerinin cenazesini de elinde tutuyor.