En az 4 ülke daha büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacak!

ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına Guetemala da katılırken, en az 4 ülkenin daha bu yönde karar alabileceği iddia ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 6 Aralık’ta aldığı kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve büyükelçiliğin buraya taşınması talimatı verdiğini duyurmuştu.

Trump’ı takip eden ilk ülke ise Guetemala olmuştu. Orta Amerika ülkesi Guetemala Devlet Başkanı Jimmy Morales, Pazar günü yaptığı açıklamayla büyükelçiliğin Kudüs’e taşınacağını duyurdu.

İsrail kaynakları ise, geçtiğimiz hafta Kudüs kararına karşı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ABD lehine oy vermeyen ülkelerin de benzeri yönde karar alacağını savunuyor.

4 ÜLKE DAHA KUDÜS’E TAŞIYACAK, 10 ÜLKEYLE GÖRÜŞÜLÜYOR!

Devlet radyosuna konuşan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, aralarında Avrupa kıtasından ülkelerin de olduğu en az 10 ülkeyle Trump’la aynı kararın alınması için ilişki halinde olduklarını söyledi. Herhangi bir ülke ismi vermeyen Hotovely, Trump’ın kararının birçok ülkeyi teşvik edeceğini savundu.

Ancak devlet radyosunun ‘İsrail’li diplomatik kaynaklara’ dayandırdığı iddiasına göre, Honduras, Filipinler, Romanya ve Güney Sudan da büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma yönünde karar alabilecek ülkeler arasında. Radyo, İsrail’in şu anda bu ülkelerle sadece ‘ilişki halinde olduğunu’ ve henüz müzakerelerin söz konusu olmadığını da duyurdu.

BM Genel Kurulu’nda oylanan Kudüs’ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi ve Trump’ın kararının geri çekilmesini talep eden tasarıya 128 ülke ‘evet’ oyu vermişti. 35 ülke çekimser kalırken, ABD ve İsrail’in yanı sıra Honduras, Guatemala, Mikronezya, Nauru, Palau, Togo ve Marshall Adaları ‘hayır’ yönünde oy kullanmıştı.