ELN Kolombiya ile müzakereleri sürdürmekte kararlı

Kolombiya’da halen silahlı mücadele yürüten tek sol gerilla hareketi olan ELN, hükümetle barış müzakerelerini başarıya ulaştırmada kararlı olduklarını duyurdu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri’nin (FARC) 2016 barış anlaşması sonrasında silahlı mücadeleyi sonlandırması ardından ülkedeki en büyük gerilla gücü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) idi. FARC’ın 7 bini aşkın gerillası Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde silahları bırakmıştı.

FARC’ın silahlı mücadeleyi bırakmasıyla birlikte 2 bin 500’ü aşkın gerilla gücü ve 7 bin kadar milisiyle ELN, silahlı mücadeleyi sürdüren tek sol gerilla örgütü olarak öne çıkıyordu. Şubat ayında Ekvator’un başkenti Quito’da Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un özel temsilcisiyle ELN arasındaki barış görüşmeleri de başlamıştı.

‘MÜZAKERELERDE KARARLIYIZ’ MESAJI

Barış görüşmeleri kapsamında ELN ile Kolombiya hükümeti arasında Ekim ayında ilk kez çift taraflı ateşkes ilan edilmişti. 9 Ocak’ta son bulacak ateşkesin uzatılmasına ilişkin henüz bir karar alınmazken, ELN tarafından yapılan açıklamada, barış müzakerelerinin başarısı için çaba gösterileceği vurgulandı.

ELN Genel Komutanı ‘Gabino’ lakaplı Nicolas Rodriguez tarafından yayınlanan bir videoda, ateşkesin 9 Ocak’ta bitecek olmasının müzakerelerin devamına etki etmemesi çağrısı yapıldı.

Birçok ELN komutanıyla birlikte konuşan Gabino, Kolombiya hükümetinin ateşkes sürecini ‘gerilla alanlarında askeri varlığını arttırma’ amacıyla kullandığını savundu. Kolombiya ordusunun ateşkes sürecinde çatışma riskini arttıracak girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Gabino, “Buna rağmen ELN, barıştan vazgeçmeyecek ve bu amaçla da müzakere masasını terk etmeyecektir” diye konuştu.

GENEL OLARAK ATEŞKESE BAĞLI KALINDI

ELN gerillalarının genel olarak ateşkese bağlı kaldıklarının altını çizen Gabino, Choco bölgesinde bir yerli liderinin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendiklerini söyledi. Gabino, Ekim ayı bşaında Ekvator sınırında 7 köylünün katledilmesiyle herhangi bir bağlantılarının olmadığını da sözlerine ekledi.

1964 yılında öncesinde yaşanan köylü isyanlarının sonucu olarak ortaya çıkan ELN, FARC’tan sonra en önemli marksist-leninist gerilla hareketi olarak biliniyor. FARC’ın isim değiştirerek ve aynı kısaltmayla siyasal yaşama geçişi ardından ELN ile yapılan müzakereler kalıcı bir barış için önem taşıyor.

Son 200 yıllık tarihi çok sayıda köylü isyanı ve buna karşı devletin katliamlarıyla geçen Kolombiya’da 1964’ten bu yana 220 bin ile 260 bin arasında kişi yaşamını yitirdi. İç savaşta yaşamını yitirenlerin 200 bin kadarını siviller oluştururken, 5 milyonu aşkın kişi ise yerlerinden edildi.