ELN’den Kolombiya’ya: Ateşkes süreci tehlikede

Kolombiya’da FARC’la barıştan sonra hükümetle müzakereleri sürdüren gerilla hareketi ELN’den ‘sürecin tehlikede’ olduğu ve ordunun son yaptığı bazı operasyonlara son vermesi uyarısı geldi.

Kasım 2016’da Juan Manuel Santos başkanlığındaki hükümet ile Kolombiya Silahlı Devrimci Birlikleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasına devam edilirken, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile müzakereler de Şubat ayında başlamıştı.

Ekvator’un başkenti Quito’da sürdürülen müzakereler kapsamında 1 Ekim’den bu yana ateşkes ilan edilmişti.

2 bin 500’ü aşkın gerilla gücü ve 7 bin civarında milis gücü bulunan ELN’den son yapılan açıklamada, Kolombiya ordusunun gerilla alanlarına yönelik saldırılar düzenlediği duyuruldu. Ordu birliklerinin gerilla kamplarına iki kez saldırdığı belirtilen açıklamada, gerillaların buna rağmen ‘ateşkesi korumayı’ başardığı vurgulandı.

ATEŞKES SÜRECİ TEHLİKEYE GİRİYOR

Ateşkes sayesinde çatışmalardan etkilenen bölgelerin belirli bir ‘rahatlama’ içerisinde olduğu dile getirilen açıklamada, bunun özellikle insani anlamda önemli olduğu kaydedildi.

ELN açıklamasında 2 aylık ateşkesin olumlu yönlerine dikkat çekilse de uygulamada bazı tehlikelere işaret edildi. Açıklamada, hükümetin ateşkes sırasında Tumaco’daki bir gösteride 9 köylü ile bir başka gösteride bir gazetecinin katledilmeleri sonrasında failleri bulmakta çaba göstermediğinin altı çizildi. Açıklamada, katliamların faillerinin devlet güçleri olup olmadığının hükümet tarafından bulunması isteniyor.

ELN, gerillaya karşı operasyonların yanı sıra cezaevlerindeki tutsaklara yönelik kötü muamelelere dikkat çekerek, bu tür olayların ateşkes sürecine zarar verdiği uyarısında da bulundu.

HÜKÜMET DİYALOĞU OLUMLU BULUYOR!

ELN’nin açıklaması bu şekilde iken Kolombiya hükümeti adına gerilla örgütüyle müzakereleri sürdüren Juan Camilo Restrepo, diyaloğun memnuniyet verici olduğunu savundu. Ancak Restrepo’nun kişisel nedenlerle görevini önümüzdeki aylarda bırakması bekleniyor.

1 Ekim’de yürürlüğe giren çift taraflı ateşkes esnasında ELN gerillaları tarafından yerli bir vali öldürülmüştü. Ancak ELN, bu olaydan dolayı sorumluluğunu kabul etmiş ve özür dilemişti.

ELN İLE ANLAŞMA OLURSA ‘TAM BARIŞ’ SAĞLANMIŞ OLACAK

7 bini aşkın geriilla gücü olan FARC’ın silahlarını Ağustos sonu itibariyle Birleşmiş Milletler’e (BM) teslim etmesi ardından ülkedeki en büyük sol gerilla örgütü olarak ELN geliyor.

Şubat ayında Quito’da başlayan müzakerelerin 9 Ocak’ta kaldığı yerden devam etmesi beklenirken, ateşkesin uzatılmasının planlandığı biliniyor.

Ağustos 2018’de görev süresi dolacak olan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC’la barışın ardından ELN ile barış sürecini tamamlamak niyetinde olduğunu duyurmuştu. Santos, ELN ile anlaşma sağlanması halinde ‘tam barışa’ ulaşılacağını umduğunu söylemişti.

200 yıllık tarihi iç savaşlarla geçen Kolombiya’da 1964 yılından bu yana FARC ve diğer sol gerilla güçleriyle ordu arasındaki çatışmalarda en az 260 bin kişi yaşamını yitirdi. 60 bin kişinin ‘kayıp’ olarak kayıtlara geçtiği savaş nedeniyle 7 milyonu aşkın kişi de yerlerinden edildi.