ELN barış müzakerelerinin devam etmesini istedi

Kolombiya hükümeti, gerilla hareketi ELN ile yapılan barış müzakerelerini askıya aldı. ELN, görüşmelerin devam etmesini istedi.

Hükümet ile Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN arasındaki ateşkes, 101'inci gün olan 9 Ocak Çarşamba günü sona erdi.

Ateşkesin sona ermesi ile birlikte bir dizi saldırı gerçekleşti. Ülkenin ikinci büyük yatağına bağlı bir gaz boru hattı patlamalar nedeniyle zarar gördü.

Arauca vilayetinde bir deniz üssüne düzenlenen saldırıda iki asker yaralandı.  Ecopetrol ulusal petrol şirketi de saldırıya uğradıklarını açıkladı. Bu eylemler, ateşkesin sona ermesinden bir kaç saat sonra gerçekleşti.

Saldırılardan ELN'yi sorumlu tutan Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, 10 Ocak günü müzakereleri askıya aldı.

Ancak aynı gün bir açıklama yapan ELN, hükümet ile müzakerelerin devam etmesini istedi.

Gerilla hareketinin müzakere heyeti başkanı Pablo Beltran, Ekvador'un Quito kentinde yaptığı açıklamada "Burada müzakere masasında kalmaya devam ediyoruz" dedi.

Beltran, "Tartışmalar başlasın ve hiçbir olayı bunu önünü almasın. Hükümeti tutumunu gözden geçirmeye çağırıyoruz" diye ekledi.

Hükümet ile ELN arasında 1 Ekim ile 9 Ocak arası için çift taraflı ateşke anlaşması yapılmıştı.

İsyanın başladığı 1964'ten bu yana ilk kez iki taraf arasında böyle bir anlaşmaya imza atılmıştı.

ELN daha önce yaptığı açıklamalarda hükümet cephesinin ateşkes kurallarına uymadığı ve çok sayıda ihlal yaşandığını bildirmişti.

Kolombiya'nın son aktif gerilla hareketi ELN'nin 2 bin dolayında savaşçısı var.  Silah bırakan en büyük gerilla hareketi FARC'a göre daha az hiyerarşik bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.

FARC ile hükümet arasında 2016 yılında barış anlaşması imzalandıktan sonra 2017'da silah bırakılmış ve FARC siyasi bir partiye dönüşmüştü. Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine FARC da kendi adayı ile katılacak.