Doğu Çin Denizi’nde büyük ‘ekolojik felaket’ endişesi

Doğu Çin Denizi’nde batan İran’a ait petrol tankerinin yol açtığı tahribatlar önlenmeye çalışılırken, büyük bir ekolojik felaketle karşı karşıya olunduğu bildiriliyor.

Pazar günü Doğu Çin Denizi’nde Şangay açıklarında batan Sanchi adlı petrol tankerinin en az 136 bin ton hafif petrol türü kondensat yüklü olduğu öğrenilmişti. Tankerden akan petrollerin denizde üç ayrı petrol tabakasının oluşmasına yol açtığı ve bu tabakaların 18 kilometre uzunluğuna ulaştığı öğrenildi.

Xinhua ajansının Devlet Okyanuslar Dairesi (SOA) yetkililerine dayandırdığı haberine göre, şiddetli rüzgar ve dalgalar nedeniyle petrol tabakasının kuzeye doğru yol akması bekleniyor.

Çinli yetkililer, kondensat türü petrol sızıntısı nedeniyle büyük bir ekolojik felaket kapıda. Yetkililer, petrolün temizlenmesi için çalışmaların sürdüğünü ve esas hedeflerinin kondensatın acilen temizlenmesi olduğuna dikkat çekiyorlar.

Normal petrolün aksine kondensat kalın bir tabaka oluşturmak yerine zehirli bir bulut tabakasına neden oluyor. Bu tabakanın özellikle balinalar, balıklar ve kuşlar için  öldürücü olduğu biliniyor.

Son olarak 2010 yılında Meksika Körfezi’nde ABD açıklarında bulunan British Petroleum’a ait Deepwater Horizon adlı petrol platformunda meydana gelen patlamada 11 kişi yaşamını yitirmişti. Patlama sonrasında petrol kuyularındaki sızıntı ancak 3 aylık bir sürede durdurulabilmiş ve 200 milyon galonu aşkın ham petrolün sızdığı duyurulmuştu.

Patlamanın Meksika Körfezi’nde milyarlarca deniz canlısını yok ettiği veya zarar verdiği anlaşılmış, British Petroleum’un 20 milyar dolarlık tazminat ödemesine hükmedilmişti.