De Mistura’dan taraflara 12 maddelik belge

Cenevre görüşmelerinin 8. turu 4. gününde. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, rejim ve ‘muhalefet’ heyetine 12 maddelik bir belge sundu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde yapılan Cenevre görüşmelerinin 8. turu devam ediyor. Görüşmeler 4. gününde, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ve Nasır Hariri başkanlığındaki 'muhalefet' heyeti ile ayrı ayrı yaptığı toplantılarla sürüyor.

MADDELERİN ÇERİĞİNİ AÇIKLAMADI

Mistura, taraflarla dün gün boyu farklı odalarda yaptığı toplantıların ardından geç saatlerde basının karşısına geçti. Mistura, üzerinde tartışılması için BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 Suriye konulu kararları doğrultusunda, taraflara 12 maddelik bir belge sunduğunu dile getirerek, bu 12 maddenin içeriğine yönelik ise bilgi vermekten kaçındı.

“Daha önce de söylediğim gibi görüşmeleri ön koşulsuz olarak gerçekleştirmek istiyorum” diyen Mistura, taraflar arasında diyaloğu engelleyebilecek ön koşulların olmaması gerektiğini belirtti.

YÖNETİM TARZI GÖRÜŞÜLDÜ

Öncelikli olarak seçimler ve yeni anayasa gibi konuların ele alındığı görüşmelerde, 12 maddelik belgenin Suriye’nin gelecekteki yönetim tarzının nasıl olması gerektiği gibi başlıkları da içerdiği edinilen bilgiler arasında.

De Mistura, Soçi’deki düzenlenmesi planlanan Suriye Halkları Toplantısı’nın ertelenmesi nedeniyle Cenevre görüşmelerini 15 Aralık’a kadar sürdürmeyi hedefliyor.

'BİZİ BAĞLAMAZ'

Öte yandan, Kürtlerin gerçek temsilcilerinin katılmadığı görüşmelerden bir kez yine sonuç çıkmayacağı düşüncesi hakim. Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu yetkilileri ise verdikleri demeçlerde, katılmadıkları görüşmelerden çıkacak kararların kendilerini bağlamayacağını ifade ediyor.