De Mistura’dan ilk uyarı: Meşrutiyet tartışması yapmayın

Cenevre görüşmelerinin 8. turu BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın rejim heyetiyle yaptığı görüşme ile devam etti. Ayrıca de Mistura yaptığı açıklama ile tarafları uyardı. 

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm geliştirmek amacıyla yapılan Cenevre görüşmelerinin 8. turunun ikinci günü, BM Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura’nın rejim heyetiyle yaptığı görüşmelerle devam etti.

Cenevre görüşmelerinin 8. turuna, dün görüşmelere tek çatı altında katılan muhalefet heyetiyle yaptığı toplantıyla başlayan BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, bugünde Cenevre’ye gecikmeli olarak gelen Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Cafer’i başkanlığındaki rejim heyetiyle görüştü.

Gün içerisinde De Mistura ilk olarak rejim heyetini kaldıkları Movenpick otelde ziyaret etti. Yaptığı ziyaretin ardından basının sorularını yanıtlayan de Mistura, görüşmelere gelecek haftada devam etmek istediğini dile getirdi. Taraflar aynı masa etrafında bir araya gelecek mi sorusuna da cevap veren de Mistura, “Bu ve buna benzer birçok konuyu taraflarla görüşeceğiz” dedi.

De Mistura bu görüşmenin ardından Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Cafer’i başkanlığındaki rejim heyetini akşam geç saatlerde BM Cenevre bürosunda ağırlayarak toplantıya başladı.

Kulislerden edindiğimiz bilgilere göre ise Rejim heyeti Cenevre’ye davet edilen ‘muhalifleri’ muhatap olarak görmediği ve bu gruplarla herhangi bir siyasi çözümden yana olmadığı tavrını sergilerken, sahada gün geçtikçe rejime karşı güç kaybeden ‘muhalifler’ ise Esad’sız bir geçiş sürecinden yana tavır sergiliyor.

Öte yandan görüşmelere tek çatı altında katılan ‘muhaliflerle’ dün görüşen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfiel’inin, ‘muhaliflere’ Demokratik Suriye Güçleri’nin de (QSD) görüşmelere katılması gerektiğini ifade ettiği tartışılan konular arasında.

DE MISTURA TARAFLARI UYARDI

Gece geç saatlerde BM Cenevre Bürosu Basın merkezi aracılığıyla bir açıklama yapan BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, görüşmelere katılan tarafları uyararak, karşılıklı olarak yapılan meşrutiyet tartışmalarından uzak durulması gerektiğini söyledi. De Mistura, görüşmelerde tarafların önkoşullarının değil Suriye halklarının geleceğinin tartışılacağını ifade etti.