CIA’ye göre yeni yardım olmazsa Ukrayna savaşı bu yıl kaybedebilir

CIA şefi Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin daha fazla yardım sağlamaması durumunda Ukrayna’nın 2024 yılı sonuna kadar Rusya’ya karşı savaşı kaybedebileceğini belirtti.

CIA UKRANYA SAVAŞI AÇIKLAMASI

Amerikan Temsilciler Meclisi'nin, aylarca süren siyasi blokajın ardından Ukrayna'ya çoğunluğu askeri olmak üzere 61 milyar dolarlık yardım paketini cumartesi günü oylaması gerekiyor.

CIA şefi Bill Burns, George W. Bush Merkezi'nde yaptığı konuşmada, "Askeri yardımın sağlayacağı hem pratik hem de psikolojik ivmeyle, Ukraynalıların 2024'e tamamen dayanabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

"Ek yardım olmazsa durum çok daha vahim" diyen Burns,  "Ukraynalıların 2024 sonuna kadar savaş alanında kaybedeceği veya en azından Putin'in siyasi çözümün şartlarını dikte edecek konumda olacağı riski son derece gerçek" ifadelerini kullandı.

Bill Burns, Ukrayna ordusunun mühimmat eksikliğini göstermek için, 2.000'den fazla askerden oluşan iki tugayın yalnızca "günde 15 top mermisine" ve toplam "günde 42 havan mermisine" sahip olduğunu iddia etti.

Öte yanda Ukraynalı yetkililere göre, Rusya'nın Perşembe'den Cuma'ya kadar Ukrayna'nın güneyindeki Dnipropetrovsk bölgesinde gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az bir kişi öldü ve dokuz kişi de yaralandı. Dnipro şehrinin güneydoğusundaki Sinelnykivskyi bölgesinde bir kadın öldürüldü. Ukrayna ordusuna göre Rusya gece boyunca 36 füze ve dron saldırısı gerçekleştirdi.