Cenevre-8’de çatlak başladı!

Suriye konulu Cenevre-8 görüşmelerinde çatlak başladı. 

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre görüşmelerinin 8. turu devam ediyor. Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşşar el Caferi beraberindeki rejim heyetiyle, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile BM Cenevre bürosunda yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamada bulundu.

Rejim heyeti olarak yarın Cenevre’den ayrılacaklarını ifade eden Rejim Heyeti Başkanı Beşşar el Caferi, 15 Aralık’a kadar devam etmesi planlanan görüşmelere katılıp katılmama kararına ise Şam’da karar verileceğini söyledi.

'HÂLÂ İÇERİYE GEÇİLMEDİ'

Görüşmelere katılan ‘muhalefet’ heyetini provokatif bir dil kullanmak ve sorumsuzlukla suçlayan el Caferi, “Muhalefetin kullandığı dil ön koşullardan ibaret. Bu BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla uyuşmuyor. Bu dile devam edilirse görüşmelerde hiçbir ilerleme kaydedilemez” dedi.

Muhalefetin kullandığı dilin Suriye Özel Temsilcisi de Mistura’nın çalışmalarına da engel olduğunu iddia eden el Caffari, yapılan görüşmelerde şekil üzerinde çalışıldığını, hâlâ içeriye geçilmediğini belirtti.

Rejim heyeti 28 Kasım’da başlayan Cenevre görüşmelerine bir gün gecikmeli olarak gelmiş, dün ve bugün olmak üzere BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura ile iki görüşme gerçekleştirmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’da daha önce yaptığı açıklamada tarafların birbirlerine karşı kullandığı provokatif dilden uzak durması ve karşılıklı meşrutiyet tartışmalarından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Hafta sonu ara verilecek olan görüşmelere, önümüzdeki hafta Salı günü tekrardan başlanması planlanıyor.