Britanya ile AB’nin beklentileri arasında 20 milyar euroluk fark

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışına (Brexit) yönelik müzakerelerde maliyet konusundaki hesaplama metodunda uzlaşılırken, Londra, 40 ila 45 milyar euroluk bir fatura bekliyor.

Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumundan yüzde 52 oranında AB’den çıkış tercihi çıkmış ve müzakereler ilkbaharda başlamıştı.

Aylardır süren müzakerelerde temel anlaşmazlık noktalarından biri olarak Brexit’in AB’ye maliyeti konusu geliyordu. Müzakereler sonrasında dün yapılan açıklamada, AB ile Britanya’nın maliyetlerin hesaplanmasına dair metod konusunda uzlaştığı duyuruldu.

Başbakan Theresa May’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Britanya’nın beklentisinin AB’ye 40 ila 45 milyar euro arasında bir geri ödeme yapması olduğu belirtildi. Britanya hükümeti ayrıca Avrupa Yatırım Bankası ile AB-Afrika Fonu için daha önce verdiği garantileri kabul ediyor.

ARADA 20 MİLYAR EURO FARK VAR

AB’nin ise Britanya’dan yaklaşık 60 milyar euroluk bir geri ödeme yapmasını istediği biliniyor. Ancak AB adına müzakereleri yürüten Başmüzakereci Michel Barnier, kesin bir rakam vermemişti.

AB ayrıca, Britanya’nın birlikten ayrılacağı Mart 2019’dan sonrasında da mali yükümlülük almasını ve üyelik fonlarını ödemesini istiyor. AB’nin mevcut bütçesi 2020 yılının sonuna kadar geçerli.