Brexit müzakerelerinde taraflar uzlaşamıyor

Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılış müzakerelerini sürdüren Britanya’ya uzlaşma sağlanabilmesi için 10 gün daha süre tanınırken, temel anlaşmazlık noktalarında taviz verilmiyor.

AB’den ayrılması (Brexit) için Mart 2019 tarihi belirlenen Büyük Britanya ile yapılan müzakerelerde birçok konudaki uzlaşmazlık devam ediyor.

5 aydır süren müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Britanya’ya 24 Kasım’a kadar ‘uzlaşması için’ süre tanınmıştı. Ancak bu sürenin dolmasına rağmen Britanya’nın taviz vermemesi üzerine dün yeniden 10 günlük bir süre tanındı.

Müzakerelere ilişkin açıklama yapan Britanya Başbakanı Theresa May, ‘ilerlemeler sağlandığını’ söylese de, detay vermekten kaçındı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, Aralık ayında müzakerelerin ‘ikinci aşamasına’ geçilmesinin mümkün olduğunu savundu. Twitter’den açıklama yapan Tusk, buna rağmen müzakerelerin zorlu geçeceğini ve önlerinde çok iş olduğunu duyurdu.

AB, Britanya’nın üyelikten çıkması nedeniyle birliğe 60 ila 100 milyar Euro arasında geri ödeme yapmasını talep ediyor. Britanya’da yaşayan 3,2 milyon diğer AB ülkeleri vatandaşları ile ülke dışındaki 1,2 milyon Britanya’lının statülerinin ne olacağı da henüz belirlenmiş değil.

Bunlara ek olarak İrlanda, Britanya’ya bağlı olan Kuzey İrlanda ile olan sınırın yeniden inşasına kesinlikle karşı çıkıyor.

Bu temel konularda anlaşılamaması halinde AB ile Britanya’nın gelecekteki ilişkilerine dair müzakerelere başlanamıyor.