Bolivya’da rahiplerin cinsel suçlarına karşı yürüyüş

Bolivya’nın birçok kentinde rahiplerin çocuklara yönelik cinsel suçlarını protesto etmek için yürüyüşler gerçekleşti.

Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık kentleri olan La Paz, Cochabamba ve Santa Cruz perşembe günü düzenlenen yürüyüşlerde Katolik rahiplerin çocuklara yönelik cinsel suçları protesto edildi.

Akşam saatlerinde gerçekleşen eylemlerde “adalet, adalet” sloganı atıldı.

Cochabamba kentinde “Pedofillerin cehennemi olacağı” yazılı pankartlar dikkat çekerken, La Paz’da “Hayır, hayır, hayır cüppeli diye tecavüzcüleri affetmek istemiyorum” sloganı yükseldi.

İspanyol El Pais gazetesi geçen nisan ayında yayınladığı bir araştırmada merhum rahip Alfonso Pedrajas'ın 1970'lerin başından itibaren Bolivya'da 80'den fazla çocuğu istismar ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Gazete, 2009 yılında Bolivya’da 66 yaşında ölen rahibin dijital ortamdaki günlüğüne ulaşmıştı. İspanyol rahip günlüğünde, “çok fazla insana kötülük yaptığını” anlatırken, kendi üstleri tarafından korunduğunu da belirtiyor.

Bu ifşaların ardından Bolivya’da aralarında Pedrajas ve dört başa İspanyol rahibin de olduğu rahiplere karşı en az dokuz suç duyurusunda bulunuldu. Sözkonusu diğer dört İspanyol rahip de hayatta değil.

Bolivya Piskoposluk Konferansı (CEB) Genel Sekreteri Giovani Arana çarşamba günü yaptığı açıklamada, mağdurların "hak ettikleri koruma ve bakımı sağlamak" yerine "acılarına sağır kalan bir Kilise ile karşı karşıya kaldıklarını" itiraf etti.