BM Genel Sekreteri'nden liderlere 'barış' uyarısı

BM Genel Sekreteri Guterres, 2018 yılı için tüm ülkeleri uyararak, 2018 yılı için barış diyorum. Bu mesaj, bir çağrı değil, bu mesaj bir uyarı, dünyamız için kırmızı bir uyarıdır. Güven ortamını yeniden kurun" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görüntülü olarak yeni yıl mesajı yayımladı. Bir yıl önce BM Genel Sekreterliğine geldiğine 2017’nin barış yılı olması dilediğini hatırlatan Guterres, “Ne yazık ki 2017’de bunun tam tersi bir durum yaşadık” dedi.

“Şimdi bir kez yine 2018 yılı için barış diyorum. Bu mesaj, bir çağrı değil, bu mesaj bir uyarı, dünyamız için kırmızı bir uyarıdır” diyen Guterres, şöyle devam etti: “Çatışmalar gittikçe büyüyor ve yeni tehlikeler ortaya çıkıyor. Soğuk savaşın sona ermesinden bu yana, nükleer silahlara karşı korkular hiç bu kadar güçlü olmamıştı.”

'ÇATIŞMALARI ÇÖZMELİ, NEFRETİ AŞMALIYIZ'

Guterres mesajında devamla şunları kaydetti:

“İklim değişikliği bizden daha hızlı. Dünyadaki eşitsizlikler her zamanki gibi devam ediyor. İnsan hakları ihlalleri ciddi şekilde devam ediyor. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı gittikçe büyüyor.

Dünyayı daha güvenli bir hale getirebileceğimize inanıyorum. Yaşanan çatışmaları çözebilir, nefreti aşabilir ve ortak değerlerimizi koruyabiliriz. Ancak, tüm bunları başarmak için birleşmeliyiz.

Tüm ülke liderleri, ayrılıkları ortadan kaldırın. Bu ayrılıkların üstesinden gelip, insanları ortak hedefler etrafında bir araya getirerek, güven ortamını yeniden kurun. Geleceğimiz birlikte alınacak yola bağlı."