BM elçisi Anayasa Komitesi için Şam’da

BM’nin Suriye elçisi Geir Pedersen, bir Anayasa Komitesi kurmak ve barış görüşmelerini yeniden başlatma umuduyla Şam’a ziyarette bulundu.

Pedersen, Ocak ayında göreve başladığından bu yana Şam’a dördüncü ziyaretini gerçekleştirdi.

Suriye iç savaşının başladığı 2011’den beri dördüncü BM elçisi olan Norveçli diplomat Pedersen, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Şam’a geri dönmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bu ziyaret, Şam rejimi ve ittifakı Rusya’nın İdlib’e yönelik hava saldırılarını arttırdığı bir döneme denk geldi.

Pedersen, “Kapıları açmak için Anayasa komitesini kullanarak, siyasi süreci ilerletebilme ve İdlib şiddetine son vermenin bir yolunu bulabilme umudum var” dedi.

BM öncülüğündeki çözüm girişimleri bugüne kadar başarısız oldu. BM planına göre Anayasa Komitesi 150 üyeden oluşmalı. Bunun 50’si rejim tarafından, 50’si muhalefet tarafından, geri kalan 50’si de BM elçisi tarafından belirlenmeli. Ancak muhalefetten neyin kastedildiği netleşmedi. Daha önceki süreçlerle muhalefet olarak öne sürülen grupların, Suriye içerisinde hiçbir etkisi kalmadı.

Rejime bağlı El Watan gazetesine konuşan kaynaklar, Pedersen’in önerdiği listenin Şam tarafından kabul edilmesi halinde, komitenin Eylül ayında çalışmasına başlayabileceğine dikkat çekti.