BM'den İran’a: Talepleri dikkate alın

BM raportörleri, İran yetkili makamlarını eylemcilerin taleplerine saygı duymaya çağırırken, eylemlere yönelik tavrın kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Asma Jahangir, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Yargısız İnfaz ve Keyfi Tutuklama Özel Raportörü Agnes Callamard ile İnsan Hakları Savunucularını Koruma Özel Raportörü Michel Forst açıklama yaptı. Açıklamada, İranlı yetkili makamlar, eylemcilerin taleplerini dikkate almaya ve eylemcilerin haklarına saygı göstermeye çağrıldı. 

‘EYLEMLERE YÖNELİK SERGİLENEN TAVIR KABUL EDİLEMEZ’

“BM uzmanları, İran’da alanlara çıkan protestocuların haklarına saygı duyulmasını istiyor” denilen açıklamada, “Aralarında çocukların da bulunduğu 20’den fazla insanın hayatını kaybettiği ve ülke genelinde yüzlerce eylemcinin tutuklanmasından büyük bir endişe duyuyoruz” diye belirtildi.

Yetkililerin eylemlere yönelik ortaya koyduğu yanıt biçiminden çok rahatsızlık duyduklarını kaydeden özel raportörler, devamla şunları ifade etti: “İranlı sivil toplum örgütleri gibi biz de tutuklanan eylemcilere ne olacağı konusunda endişe içerisindeyiz. Eylemlerle bağlantılı olarak tutuklanan herkesin isimleri ve nerede tutuldukları acilen kamuoyuna açıklanmalı ve ailelerine ve avukatlarının erişimine derhal izin verilmelidir.” 

‘YETKİLİLER SAYGI DUYMALI’

Hükûmetin protestoculara yönelik verdiği sert müdahale talimatının ve yargı sistemi ile sert bir şekilde cezalandırılacakları gibi tehditlerinin kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Yetkilileri, eylemcilere yönelik güç kullanımını kısıtlamaya, barışçıl toplanma hakkına ve protestocuların yaşam ve ifade özgürlüğüne tam olarak saygı duymaya çağırıyoruz” denildi. 

Hükûmetin eylemleri bastırmak için kullandığı mobil şebekelerle interneti engelleme ve sosyal medya servislerine erişimi zorlaştırmasını da eleştiren raportörler, “İletişim kesintileri temel hakların ciddi bir şekilde ihlalidir. İnternet ve mesajlaşma hizmetlerinin engellenmesi yoluyla bilginin kontrolü ve sansürlenmesi, ifade özgürlüğü hakkının hukuka aykırı bir şekilde ihlalini ortaya koyuyor" tepkisinde bulundu.

‘DAHA FAZLA ÖLÜM YAŞANMAMALI’

Protestoların altında yatan nedenleri ele almak yerine eylemleri bastırmaya yönelik ortaya konulan tavrın rahatsız edici olduğunu vurgulayan BM özel raportörleri, “İran makamları, tüm vatandaşların ifade ve toplanma özgürlüğü hakkını barış içinde kullanabilmelerini sağlamak için derhal harekete geçmeli ve temel hakların korunmasını sağlayarak daha fazla ölümün yaşanmasının önüne geçmelidir” dedi.